Ενημέρωση για συνεδρίαση ΔΣ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Δευτέρα 14-7-2014)



Ενημέρωση για συνεδρίαση ΔΣ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Δευτέρα 14-7-2014)

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ τη Δευτέρα 7-7-2014, διαδραματίστηκαν τα εξής:

Ενημέρωση από Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Ο Δ/νων Σύμβουλος  ανακοίνωσε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα έχει συνάντηση με τους ελεγκτές της Τρόικα και από το γραφείο του Υπουργού ζήτησαν από τη διοίκηση ενημέρωση για την αξιολόγηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Ανέφερε ακόμη ότι έχει σταλεί στο ΥΠΑΑΤ τροπολογία προκειμένου να δοθεί για ένα ακόμη χρόνο παράταση στη λειτουργία των Σχολών ως ΕΠΑΣ, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να γίνουν έγγραφες στην Α’ τάξη.

Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης
Εκτός ημερησίας διάταξης υπήρχαν αρκετά θέματα (τα μέλη του ΔΣ ζήτησαν από τον Δ/νων Σύμβουλο να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να μην παγιωθεί αυτή η διαδικασία).
Το πιο σοβαρό θέμα εκτός ημερησίας διάταξης ήταν οι αλλαγές που ζήτησε το ΥΠΑΑΤ στην απόφαση για το Οργανόγραμμα. Ο Δ/νων Σύμβουλος ανέφερε ότι από τη νομική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ έγιναν ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με την απόφαση του ΔΣ στις 7-7-2014 για το Οργανόγραμμα, τις οποίες θα πρέπει να λάβει υπόψη του το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, να τροποποιήσει την απόφασή του και να την προωθήσει στο ΥΠΑΑΤ. Οι κυριότερες παρατηρήσεις είναι:
α. Τα τμήματα οικονομικής και διοικητικής υποστήριξης που υπάγονται στις τεχνικές Γενικές  Διευθύνσεις, θα πρέπει να καταργηθούν και να ενσωματωθούν στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού, προκειμένου να υπάρχει ενιαία οικονομική διαχείριση.
β. Για κάθε υπηρεσιακή μονάδα, θα πρέπει να αναφέρεται το επίπεδο της (διεύθυνση, τμήμα), οι αρμοδιότητες της, η περιοχή ευθύνη της, οι αρμοδιότητές της και τα τυπικά προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει ο προϊστάμενος της.
γ. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος των περιφερειακών μονάδων του Οργανισμού και να είναι ξεκάθαρο που υπάγεται διοικητικά  η κάθε δομή, από ποιον ελέγχεται και από ποιον υποστηρίζετε.
δ. Η κατάταξη του προσωπικού θα γίνει κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα αναλυτικά και όχι συνολικά όπως υπάρχει στην ΚΥΑ συγχώνευσης.
ε. Θα πρέπει να προβλέπεται η «εσωτερική» διάρθρωση των Ερευνητικών Ινστιτούτων και να τοποθετηθεί το προσωπικό με βάση αυτή τη διάρθρωση και όχι συνολικά στο Ινστιτούτο.
στ. Να προβλέπεται η δυνατότητα απόσπασης προσωπικού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
η. Δεν θα υπάρχει στην ΚΥΑ για το Οργανόγραμμα πρόβλεψη για το επίδομα θέσης του Γενικού Δ/ντή Αγροτικής Έρευνας
θ. Στην περίπτωση που ο Γενικός Δ/ντής Αγροτικής Έρευνας ή ο Δ/ντής Ινστιτούτου δεν θα είναι εργαζόμενος στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά το τέλος της θητείας του, δεν θα υπάρχει δυνατότητα παραμονής στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με το βαθμό του Ερευνητή Α’.

          Μετά από συζήτηση τα μέλη του ΔΣ συμφώνησαν να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στην απόφαση της 41ης Συνεδρίασης 7-7-2014 για το Οργανόγραμμα και η νέα απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που θα τις ενσωματώσει να αποσταλεί στο ΥΠΑΑΤ για να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.

          Ένα ακόμη θέμα στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε προσοχή, γιατί είναι πιθανόν να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των εργαζόμενων είναι η απόφαση για την «εσωτερική» μετακίνηση τριών (3) συναδέλφων για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. Από τον ΣΥΛΕΕΓΟ ζητήθηκε να μην γίνονται μετακινήσεις χωρίς να υπάρχει πρόσκληση ενδιαφέροντος, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν εργαζόμενοι που επιθυμούν να μετακινηθούν οικειοθελώς και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν φαινόμενα δυσμενής μεταχείρισης ή ευνοίας εργαζόμενων.
         
Άλλα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης ήταν:
·         Η αποδοχή αιτήματος της Ένωσης Κρεατεμπόρων Θεσσαλονίκης για διακανονισμό των οφειλών των μελών της (αποπληρωμή με δόσεις). Κάθε μέλος της Ένωσης θα πρέπει μέχρι την 1-9-2014 να υποβάλει αίτημα για διακανονισμό. Μετά την 1-9-2014 για όσες εταιρείες δεν έχουν καταθέσει αίτημα διακανονισμού, θα ακολουθηθεί η διαδικασία βεβαίωσης των χρεών που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
·         Η παραπομπή των Πιστοποιητικών Οργανισμών Βιολογικών Προϊόντων στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠΑΑΤ, λόγω μη τήρησης των συμβατικών τους υποχρεώσεων
·         Η συνεργασία με Ορκωτούς Λογιστές και η σύναψη σχετικής σύμβασης.
·         Η έγκριση χορήγησης άδειας ασκήσεως ιδιωτικού έργου στις εκπαιδεύσεις Μελισσοκομίας, για τους εργαζόμενους του Οργανισμού που έχουν ενταχθεί στο σχετικό μητρώο εκπαιδευτών.
·         Η έγκριση πρόχειρου διαγωνισμού για την αγορά 32.000 αποστειρωμένων φιαλιδίων γάλακτος και ο ορισμός της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών.


Θέματα ημερήσιας διάταξης
Από τα θέματα της ημερησίας διάταξης ψηφίστηκαν τα 5,6,7,8,9, 10, 11, 12 και 13. Αναβλήθηκαν τα θέματα 1,2,3 και 4, ενώ το θέμα 14, θα το συζητούσε το ΔΣ χωρίς την παρουσία των Γενικών Δ/ντων και των εκπροσώπων του ΣΥΛΕΕΓΟ και της Ένωσης Ερευνητών. 
Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δώσουμε στο θέμα 2 (επιβεβαίωση υφισταμένων υπηρεσιακών μονάδων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) που αναβλήθηκε για μια ακόμη συνεδρίαση και στο θέμα 10 (έγκριση προϋπολογισμού έτους 2015).
Για το θέμα 2  από τον ΣΥΛΕΕΓΟ τονίστηκε ότι δεν πρέπει να πάρει εκ νέου αναβολή. Στο προηγούμενο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, από τη διοίκηση του Οργανισμού είχε αναφερθεί ότι δεν μπορεί να γίνει η πρόσληψη των ερευνητών στις υφισταμένες δομές γιατί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το σημερινό ΔΣ. Το ερώτημα που τέθηκε προς το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τη νομική υπηρεσία είναι πως είναι δυνατόν στο πρόγραμμα «ΑγροΕΤΑΚ» (μεταδιδάκτορες) η κατανομή να έχει γίνει στις υφισταμένες δομές, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί; Οπότε είτε πρέπει να μην αναβάλουν το θέμα και να επιβεβαιώσουν τις δομές γιατί υπάρχει κίνδυνος παρατυπίας για το «ΑγροΕΤΑΚ», είτε  δεν χρειάζεται η επιβεβαίωση και κατά συνέπεια μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία για την πρόσληψη των ερευνητών. Ο Νομικός Σύμβουλος τόνισε ότι η απόφαση του προηγούμενου ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο είχε επιβεβαιώσει τις δομές δεν έχει αλλάξει άρα είναι σε ισχύ και γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη λειτουργία των μονάδων αυτών και για την πορεία υλοποίησης του «ΑγροΕΤΑΚ». Όσο αφορά την πρόσληψη των 100 ερευνητών τόνισε ότι το ΔΣ μπορεί άμεσα να προκηρύξει τις θέσεις με βάση το νέο Οργανόγραμμα που ψήφισε, με την διαδικασία που προβλέπεται για τις ΔΕΚΟ. Με την άποψη του Νομικού Συμβούλου, συντάχθηκε και ο Γενικός Δ/ντης Αγροτικής Έρευνας, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση. Ο Δ/νων Σύμβουλος τόνισε ότι οι οδηγίες από το Υπουργείο είναι να επικυρωθεί το Οργανόγραμμα με ΚΥΑ και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να επικεντρωθεί ο Οργανισμός. Αν η έκδοση της ΚΥΑ καθυστερήσει ή υπάρξει κάποιο εμπόδιο στην υπογραφή της ΚΥΑ, τότε το ΔΣ θα συζητήσει κάποια άλλη λύση. Από τα μέλη του ΔΣ ο κ. Μάμαλης προσπάθησε να κάνει ένα συνδικαλιστικό ελιγμό, τονίζοντας, ότι δεν μπορεί ο ΣΥΛΕΕΓΟ να αναγνωρίζει στο ΔΣ το δικαίωμα να επιβεβαιώσει τις υφιστάμενες δομές και να προσλάβει τους ερευνητές σε αυτές, αλλά να μην του αναγνωρίζει το δικαίωμα να τις τροποποιεί και διέκρινε «επιλεκτική» τακτική από τον ΣΥΛΕΕΓΟ.  Για την πρόσληψη των 100 ερευνητών συμφώνησε με τον Δ/νωντα Σύμβουλο ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να υπογραφεί άμεσα η ΚΥΑ και αν δεν υπάρξει εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή να διερευνηθεί κάποια άλλη διαδικασία. Από την  πλευρά του ΣΥΛΕΕΓΟ η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει αντίφαση γιατί οι υφιστάμενες δομές είναι κατοχυρωμένες με την έγκριση του Οργανογράμματος των πρώην Οργανισμών.  Για το νέο Οργανόγραμμα τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι ως προς το περιεχόμενο του, ανεξάρτητα από την διαδικασία που θα επιλέγει από το ΔΣ, είτε να στείλει εισήγηση προς το ΥΠΑΑΤ για την έκδοση ΚΥΑ , είτε να ακολουθήσει τη διαδικασία για τις ΔΕΚΟ, προκειμένου να έχει ισχύ το Οργανόγραμμα που ψηφίστηκε.
Για το θέμα 10 όπως ανέφερε η Γενική Διευθύντρια Οικονομικού – Διοικητικού ο προϋπολογισμός για το έτος 2015, υπολείπεται περίπου 1.100.000€ (με βάση τα χρήματα που έχουν ζητήσει οι Γενικοί Δ/ντές), ότι είναι μειωμένη η επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες και επιπλέον από το ΥΠΑΑΤ υπάρχει πίεση να καταγραφούν σε αυτόν και κέρδη για τον Οργανισμό, υποχρέωση από την οποία έχουν εξαιρεθεί ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανέφερε επίσης ότι ο κωδικός της μισθοδοσίας (περιλαμβάνονται στον ίδιο κωδικό οι υπερωρίες, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού, οι δικαστικές διεκδικήσεις) είναι ελλειμματικός και ότι για την κάλυψη της μισθοδοσίας ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί και μέρος από τα αποθεματικά του πρώην ΕΛΟΓΑΚ. Από το ΣΥΛΕΕΓΟ ζητήθηκε να διευκρινιστεί το καθαρό πόσο που απαιτείται για τη μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση με το πόσο της επιχορήγησης για τη μισθοδοσία και τονίστηκε ότι σε συνδυασμό με το μειωμένο πόσο της επιχορήγησης για τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού, είναι φανερό ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά είναι φανερό ότι υπάρχει συνδέσει με απολύσεις και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Οργανισμού (στη διαπίστωση αυτή συμφώνησαν ο κ. Μάμαλης & ο Γενικός Δ/ντης Αγροτικής  Εκπαίδευσης και Κατάρτισης). Ο Δ/νων Σύμβουλος τόνισε ότι και ο περσινός προϋπολογισμός είχε ανάλογα προβλήματα και τόνισε ότι σε συνεργασία με τους Γενικούς Δ/ντες θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός, ενώ για το «κέρδος» που πρέπει να υπάρχει σύμφωνα με τις οδηγίες της οικονομικής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, θα γίνει παρέμβαση προς το Υπουργείο για να εξαιρεθεί και ο Οργανισμός από αυτή την υποχρέωση. Ζήτησε από τα μέλη του ΔΣ να τον εξουσιοδοτήσουν για να υποβάλει στο ΥΠΑΑΤ τον προϋπολογισμό, όπως θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους Γενικούς Διευθυντές και σε επόμενο ΔΣ (αν είναι δυνατόν στις 25-7-14), να έρθει ο αναλυτικός προϋπολογισμός για μετέγκριση. 

Ενημερωτικά για το πρόγραμμα ΑγροΕΤΑΚ έχουν υποβληθεί 230 προτάσεις σε όλες τις κατευθύνσεις της αγροτικής παραγωγής (φυτική, ζωική, αλιεία, δάση, έγγειες βελτιώσεις, αγροτική οικονομία, τρόφιμα), οι οποίες θα αξιολογηθούν από περίπου 80 αξιολογητές και θα επιλέγουν 150 προτάσεις.


Προσθετές αμοιβές από ερευνητικά προγράμματα στο επιστημονικό προσωπικό υποστήριξης της έρευνας.
Στο ΔΣ του Οργανισμού,  ο ΣΥΛΕΕΓΟ κατέθεσε το αίτημα για να διερευνηθεί η δυνατότητα καταβολής προσθετών αμοιβών από ερευνητικά προγράμματα για το επιστημονικό προσωπικό υποστήριξης της έρευνας. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα από τον ΚΑΝΕΡΕ, το αίτημα του ΣΥΛΕΕΓΟ είναι να υπάρξει σχετική πρόβλεψη είτε στον Κανονισμό Κατάσταση Προσωπικού, είτε με νομοθετική ρύθμιση (ΚΥΑ, τροπολογία). Ο Δ/νων Σύμβουλος τόνισε ότι είναι απόλυτα λογικό το αίτημα των εργαζόμενων, όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη ΓΓΕΤ υπάρχει θέμα και για τις προσθετές αμοιβές των ερευνητών. Κατά την άποψη του θα πρέπει στο σχέδιο νόμου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να υπάρχει πρόβλεψη για τις προσθετές αμοιβές. Ο Γενικός Δ/ντής Αγροτικής Έρευνας τόνισε ότι είναι σύμφωνος με το αίτημα των εργαζόμενων και ότι είναι στη διάθεση του ΣΥΛΕΕΓΟ για να βρεθεί η διαδικασία καταβολής τους. Με θετικό πνεύμα είδαν το αίτημα και τα μέλη του ΔΣ, τα οποία τόνισαν ότι δεν έχουν αντίρρηση εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν πρόσθετες αμοιβές, σε διαφορετική περίπτωση  η καλύτερη λύση είναι να υπάρχει πρόβλεψη στο νέο νόμο για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια