Γιατί λέμε όχι στο φάκελο για το γιαούρτι


Η κατάργηση της ΚΥΑ Μπόλαρη-Αλεξιάδη
προϋπόθεση για την στήριξη της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής και της κτηνοτροφίας.

Η προσπάθεια εξαπάτησης των φτωχών κτηνοτρόφων από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τη διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν καρποφόρησε, αφού το ΔΣ του Οργανισμού απέρριψε την εισήγηση για την απ’ ευθείας ανάθεση της σύνταξης του φακέλου για την κατοχύρωση  του Ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόν ΠΓΕ σε κομματικά ημετέρους.  Η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζόμενων στην απορριπτική απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ήταν καθοριστική, αφού από την πρώτη στιγμή έκαναν ξεκάθαρο ότι η στόχευση του ΥΠΑΑΤ ήταν να αβαντάρει τις μεγάλες πολυεθνικές γαλακτοβιομηχανίες και την παρέα του ΣΕΒΓΑΠ σε βάρος των φτωχών κτηνοτρόφων και των μικρών μεταποιητικών μονάδων.
Η ιστορία «ελληνικό γιαούρτι προϊόν ΠΓΕ» και η εμπλοκή του Οργανισμού στα κυβερνητικά σχέδια ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση (Βλάχος - Καρέτσος), κατ΄ εντολήν του υπουργού ΑΑΤ  Βαγγέλη Αποστόλου και συνεχίζεται με τη νέα (Μπακαλέξης - Κατής), γεγονός που –αν μη τι άλλο- αποδεικνύει ότι η κυβερνητική πολιτική έχει συνέχεια.
Η αρχική εισήγηση στο ΔΣ του Οργανισμού έγινε από τη διοίκηση Βλάχου-Καρέτσου στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ πριν την αποπομπή της από τον Αποστόλου (Συνεδρίαση 118η/27.7.2018). Με προφορική εισήγηση προσπάθησαν να πιάσουν στον ύπνο τα μέλη του ΔΣ και να αναθέσουν τη δουλειά στον καθηγητή Μασούρα (μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Εκτός από τις αντιρρήσεις επί της ουσίας που κατατέθηκαν από τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων, υπήρχε και σοβαρό διαδικαστικό κώλυμα που δεν επέτρεψε τη λήψη απόφασης. Η αμοιβή των 40.000 ευρώ που ήθελε ο κ. Μασούρας ξεπερνούσε τα όρια της απ’ ευθείας ανάθεσης από το ΔΣ του Οργανισμού και μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, η πρόταση της διοίκησης ήταν να αναβληθεί το θέμα για επόμενη συνεδρίαση.
Μετά την αποπομπή Βλάχου-Καρέτσου, το θέμα «ξεχάστηκε», όμως η αυξανόμενη οργή των κτηνοτρόφων, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτώσης της τιμής του γάλακτος, ανάγκασε τον υπουργό ΑΑΤ Στ. Αραχωβίτη (διάδοχο του Απόστολου) να το επαναφέρει στην επικαιρότητα. Η κυβερνητική πολιτική είναι καταστροφική για τον κλάδο της γαλακτοπαραγωγής και ελλείψει βούλησης για τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να βρεθεί λύση υπέρ των φτωχών κτηνοτρόφων, και ο νέος υπουργός αποφάσισε να προσπαθήσει να τους παραμυθιάσει, λέγοντας ότι χωρίς να καταργηθεί η ΚΥΑ του 2016 μπορεί το γιαούρτι να γίνει ΠΓΕ, να παράγεται αποκλειστικά με ελληνικό γάλα και επομένως να ανέβουν οι τιμές του γάλακτος και οι κτηνοτρόφοι να καταφέρουν να επιβιώσουν.
Η πρώτη προσπάθεια της διοίκησης Μπακαλέξη-Κατή να περάσει το θέμα στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Συνεδρίαση 120η/26.09.2018) δεν καρποφόρησε, μετά την παρέμβαση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζόμενων. Το ΔΣ του Οργανισμού ενημερώθηκε ότι έχει συσταθεί από τον Αποστόλου Ομάδας Εργασίας για να διερευνήσει την δυνατότητα να κατοχυρωθεί το ελληνικό γιαούρτι ως ΠΓΕ. Τόνισαν ότι πριν δοθεί το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, δεν υπάρχει λόγος ο Οργανισμός να προκαταλάβει τις αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ και να προχωρήσει σε ενέργειες, και κατέθεσαν την πρόταση να μην προχωρήσει ο ο Οργανισμός στην ανάθεση του έργου για τη σύνταξη φακέλου για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ, αλλά να εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ την κατάργηση της ΚΥΑ του 2016 και να ζητήσει αύξηση της χρηματοδότησης και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, προκειμένου ο ελεγκτικός μηχανισμός του Οργανισμού να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του. Επεσήμαναν επίσης ότι η παρέμβαση του εκπρόσωπου των εργαζόμενων και του εκπρόσωπου του ΓΕΩΤΕΕ στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ επί θητείας Βλάχου-Καρέτσου, είχε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα για τον Οργανισμό, αφού η αμοιβή μειώθηκε από τις 40.000 ευρώ στις 20.000 (είναι το όριο για απ’ ευθείας ανάθεση).
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ο Διευθύνων Σύμβουλος, αφού παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι γνώριζε για την ύπαρξη της Ομάδας Εργασίας, πρότεινε να ζητηθεί από το ΥΠΑΑΤ το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας και στο επόμενο ΔΣ να αποφασίσουν τα μέλη έχοντας πλήρη εκτίμηση της κατάστασης. Θεωρούσε ότι με μια ολιγοήμερη αναβολή της απόφασης θα μπορούσε να επικαλεστεί τη  δημοκρατικότητα και τη διαφάνεια και να εξασφαλίσει τη συναίνεση των μελών του ΔΣ. Τη στιγμή εκείνη δεν ήταν γνωστό το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που είχε συγκροτήσει ο Αποστόλου. Ευτυχώς για τους κτηνοτρόφους και δυστυχώς για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τη διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, πριν την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού, διέρρευσε και δημοσιεύτηκε το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας. Η δημοσιοποίησή του προκάλεσε πανικό στο ΥΠΑΑΤ, αφού τα μέλη της Ομάδας όχι μόνο δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου με το θέμα της ισχύουσας ΚΥΑ του 2016 (Μπόλαρης-Αλεξιάδης), που επιτρέπει την παραγωγή «ελληνικού γιαουρτιού» με εισαγόμενο γάλα, αλλά είχαν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, αφού είχαν συμφωνήσει ότι "στην αίτηση δεν θα περιλαμβάνονται τύποι γιαουρτιού αποκλειστικά από ελληνικό γάλα" και ότι "θα υπάρχει η δυνατότητα το γάλα για την παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού να προέρχεται και από χώρες εκτός Ελλάδας"!
Ο νέος υπουργός ΑΑΤ Σταύρος Αραχωβίτης έψαχνε να βρει έναν τρόπο διαχείρισης της κατάστασης για να μην ξεφτιλιστεί η κυβέρνηση και ο προκάτοχός του και να μην αποκαλυφθεί η προσπάθεια εξαπάτασης των φτωχών κτηνοτρόφων.  Αποφάσισε να συγκαλέσει ξανά την Ομάδα Εργασίας και να της επιβάλει ένα νέο πόρισμα που θα ετοίμαζε μια απόλυτα ελεγχομένη ομάδα ανθρώπων. Στους υπηρεσιακούς παράγοντες δόθηκε εντολή να ισχυριστούν ότι το πόρισμα που είχε δει το φως της δημοσιότητας δεν ήταν το τελικό αλλά ένα προσχέδιο που είχε συζητηθεί στις συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας. Η "συνεδρίαση" της Ομάδας Εργασίας είχε οριστεί στις 19/10/2018, δυο ημέρες μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Συνεδρίαση 121η/17-10-2018). Ο Διευθύνων Σύμβουλος, εναρμονιζόμενος με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, ζήτησε εκ νέου την αναβολή του θέματος, με το πρόσχημα ότι από το ΥΠΑΑΤ τον ενημέρωσαν ότι η Ομάδα Εργασίας θα συνεδρίαζε τις επόμενες ημέρες για να καταλήξει στο πόρισμά της.
Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού (Συνεδρίαση 122η/06.10.2018), ο Διευθύνων Σύμβουλος εισηγήθηκε να ανατεθεί το έργο σύνταξης του φακέλου για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ, σύμφωνα με το από 19.10.2018 πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του ΥΠΑΑΤ, στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του ΓΠΑ, με κόστος υλοποίησης του έργου 24.800 ευρώ (20.000 συν ΦΠΑ 4.800). Στα μέλη του ΔΣ δόθηκε το από 19-10-2018 «πόρισμα» (αυτό το οποίο σκαρώθηκε εκ των υστέρων, με εντολή Αραχωβίτη, το οποίοο επίσης ήταν γνωστό από αρκετές μέρες πριν, αφού είχε διαρρεύσει και δημοσιευτεί) και η από 17-10-2018 απάντηση-προσφορά του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του ΓΠΑ.
Μετά τη σύντομη εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, αποδόμησαν την εισήγηση της διοίκησης, προσκόμισαν στα ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν τη μεθόδευση για την ανάθεση του έργου στην «παρέα» του καθηγητή Μασούρα και ξεσκέπασαν την προσπάθεια εξαπάτησης από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, των φτωχών κτηνοτρόφων και των μικρών μεταποιητικών μονάδων και την αβάντα προς τις μεγάλες καπιταλιστικές γαλακτοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα για την παρασκευή γιαουρτιού και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων αποκάλυψαν ότι ο Μασούρας ήταν αρχικά μέλος της Ομάδας Εργασίας του ΥΠΑΑΤ (ΥΑ 7486/83066/01-08-2017) και στη συνέχεια, μετά την 1η τροποποίηση (ΥΑ 9383/103595/04-10-2018), συμμετείχε στην Ομάδ Εργασίας ως Εμπειρογνώμονας που θα συνεπικουρούσε το έργο της, χωρίς δικαίωμα ψήφου, και τόνισαν ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση ήταν αναγκαία γιατί ως μέλος της Ομάδας δεν θα μπορούσε να προτείνει να ανατεθεί στον εαυτό του η σύνταξη του φακέλου για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ σε επίπεδο ΕΕ. Ο Μασούρας στις 15-12-2017 είχε καταθέσει στην Ομάδα Εργασίας Σχέδιο Μελέτης για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ, την οποία κοστολόγησε 40.000 ευρώ (την πρόταση αυτή είχαν εισηγηθεί να αποδεχτεί το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ο Βλάχος και ο Καρέτσος στη Συνεδρίαση 118η/27.07.2018 του). Ανέφεραν ότι υπήρχε και 2η τροποποίηση στη σύνθεση της Ομάδας Εργασίας (ΥΑ 728/35556/7.3.2018), με την οποία προστέθηκε ως μέλος της Ομάδας ένας ακόμα υπάλληλος του ΥΠΑΑΤ, που έχει παράλληλα καθήκοντα στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ (ήθελαν να σιγουρέψουν ότι το πόρισμα της Ομάδας θα ήταν αυτό που επιθυμούσε ο τότε υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου).
Σχετικά με τις συνεδριάσεις της Ομάδας, τόνισαν ότι στο αρχικό πόρισμα, που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση στις 28-03-2018, αναφερόταν ξεκάθαρα ότι "στην αίτηση δεν θα περιλαμβάνονται τύποι γιαουρτιού αποκλειστικά από ελληνικό γάλα" και ότι "θα υπάρχει η δυνατότητα το γάλα για την παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού να προέρχεται και από χώρες εκτός Ελλάδας". Το γεγονός αυτό αποδεικνύει, πρώτον ότι στόχος του Αποστόλου ήταν να παραμυθιάσει τους κτηνοτρόφους και δεύτερον ότι για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο νέος υπουργός ΑΑΤ Αραχωβίτης έδωσε εντολή να κατασκευαστεί το νέο "πόρισμα" στις 19-10-2018.
Οσον αφορά το "πόρισμα" στις 19-10-2018, αρκούσε μια ανάγνωση για να αποδειχτεί αφενός ότι δεν έχει καμία επιστημονική αξία και αφετέρου ότι κατασκευάστηκε αρπακολλατζίδικα την τελευταία στιγμή, αφού υπογράφει μέλος που δεν συμμετείχε σε καμία συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας και αναφέρεται με την παλιά του ιδιότητα (σύμβουλος του Τσιρώνη) και όχι με τη νέα (σύμβουλος του Κόκκαλη). Επισημάνθηκε ότι από την αντιπαραβολή της αρχικής πρότασης του Μασούρα στις 15-12-2017 και της απάντησης-προσφοράς του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του ΓΠΑ στις 17-10-2018 (πρέπει να επισημανθεί ότι έγινε δυο ημέρες πριν από τη "συνεδρίαση" της Ομάδας Εργασίας), αλλάζει μόνο το κοστολόγιο, από τις 40.000 στις στις 24.800 ευρώ.
Κλείνοντας την τοποθέτησή τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρθηκαν σε απάντηση που έδωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ΑΑΤ Μάρκος Μπόλαρης σε ερώτηση του νεοναζί βουλευτή Λαγού, σύμφωνα με την οποία ο όρος "ελληνικό γιαούρτι" δεν αποτελεί προστατευόμενο συλλογικό σήμα εντός ή εκτός ΕΕ και ότι η ενδεχομένη κατοχύρωσή του μπορεί να γίνει "με πρωτοβουλία των οικονομικών παραγόντων που παράγουν το προϊόν και όχι από κάποια υπηρεσία ή δημόσιο φορέα".
Με βάση όσα προαναφέρθηκαν, η πρόταση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων ήταν να απορριφθεί η εισήγηση και να προταθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ η κατάργηση της ΚΥΑ του 2016, η χορήγηση του Ελληνικού Σήματος στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελληνικό γάλα (και όχι ανά προϊόν), που αποτελούν αιτήματα των φτωχών κτηνοτρόφων και των μικρών μεταποιητικών μονάδων, καθώς και η αύξηση της χρηματοδότησης και η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, προκειμένου ο ελεγκτικός μηχανισμός του Οργανισμού να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του.
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, ο οποίος δήλωσε ότι όχι μόνο θα καταψηφίσει την εισήγηση, αλλά θα καταγγείλει την απ' ευθείας ανάθεση σε κομματικούς φίλους (σύμφωνα με την προσφορά του ΓΠΑ, ο Μασούρας οριζόταν ως επιστημονικός υπεύθυνος του έργου). Επεσήμανε, δε, ότι προκειμένου να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στην πρότασή τους, έβαλαν ΦΠΑ στα Οδοιπορικά και στις κρατήσεις του ΕΛΚΕ!
Ο Διευθύνων Σύμβουλος προσπάθησε να αντικρούσει του ισχυρισμούς ότι γίνεται ανάθεση στον Μασούρα και διάβασε το διαβιβαστικό της απάντησης-προσφοράς του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του ΓΠΑ, το οποίο υπογράφει η Διευθύντρια του Εργαστηρίου, πετυχαίνοντας ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Στο διαβιβαστικό τονίζεται ότι "το παραπάνω έργο θα περιλαμβάνει τη σύνταξη φακέλων για τα τρία είδη Ελληνικού γιαουρτιού (παραδοσιακό, στραγγιστό, συνεκτικής δομής), όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της 28/3/2018 της Ομάδας Εργασίας για το Ελληνικό Γιαούρτι, η οποία έχει οριστεί με την αρ. 9383.103595/04-10-2017 Υ.Α.".
Μετά την ανάγνωση του κειμένου επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους των εργαζόμενων ότι με το συγκεκριμένο έγγραφο επιβεβαιώνεται ότι υπήρχε πόρισμα στις 28-3-2018 και ότι κατασκευάστηκε νέο στις 19-10-2018. Κάτω από το βάρος των στοιχείων που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση, το ΔΣ αποφάσισε να απορρίψει την εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου (την ψήφισαν μόνο ο ίδιος και ο πρόεδρος του ΔΣ) και να υιοθετήσει την πρόταση που κατατέθηκε από τον Θανάση Μπαντή (εκπρόσωπος του υπουργού Παιδείας) για τη διενέργεια μελέτης για την αναγκαιότητα ή όχι σύνταξης φακέλου, σχετικά με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, τις τάσεις στην αγορά κτλ.
Η εκτενής αναφορά στο θέμα κρίνεται αναγκαία για να παρουσιαστεί σε όλες τις πτυχές της η προσπάθεια εξαπάτησης των φτωχών κτηνοτρόφων και των μικρών μεταποιητικών μονάδων από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, για να καταδειχτεί η αναγκαιότητα της κοινής προσπάθειας με τους φτωχούς κτηνοτρόφους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την εφαρμογή της ΚΑΠ και των στόχων της ΕΕ, και για να ξεκαθαριστεί ότι οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων δεν είναι εναντίον των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπως διαδίδουν κάποια "παπαγαλάκια".
Με αφορμή το θέμα της σύνταξης φακέλου για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ σε επίπεδο ΕΕ, θα πρέπει να ανοίξει μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τη στήριξη της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής και της κτηνοτροφίας. Οι λέξεις οργή και αναβρασμός περιγράφουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φτωχοί κτηνοτρόφοι εξαιτίας της συνεχούς πτώσης της τιμής του γάλακτος. Η σημερινή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων,  οι οποίες διαχρονικά εφάρμοζαν τους στρατηγικούς στόχους της ΚΑΠ, που ήθελε να διαλύσει την παραγωγική διαδικασία, να μειώσει σημαντικά τον αγροτικό πληθυσμό στην Ελλάδα και να συγκεντρώσει την παραγωγή στα χέρια των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα, όσοι πραγματικά θέλουν να στηρίξουν τους φτωχούς κτηνοτρόφους και την εγχώρια γαλακτοπαραγωγή θα πρέπει να βρουν τα "εργαλεία" για να αντιμετωπίσουν τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα, να εφαρμόσουν πολιτικές που θα εξαλείψουν τις συνέπειες τους, να πάρουν πρωτοβουλίες και να προτείνουν λύσεις που θα αντιστρέψουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί. Οσοι ασχολούμαστε με το πρόβλημα και προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους λόγους που έχουν οδηγήσει τους φτωχούς κτηνοτρόφους σε οριακό σημείο επιβίωσης, θα συμφωνήσουμε (εξαιρούνται η κυβέρνηση και η παρέα του ΣΕΒΓΑΠ), ότι οι βασικές αιτίες είναι η μείωση της τιμής του γάλακτος, εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών συμπυκνωμένου και νωπού γάλακτος (αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου) και της νοθείας κατά την παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμη και των ΠΟΠ-ΠΓΕ (υπερδιήθηση, ελληνοποίηση του εισαγομένου γάλακτος) και του συνεχώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής. Θα πρέπει συνεπώς οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις μας να αντιμετωπίσουν τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα.
Ξεκινώντας από την πτώση της τιμής του εγχώριου γάλακτος, είναι πολύ εύκολο να αποδείξουμε ότι οι βασικές αιτίες της πτώσης (αθρόες εισαγωγές νωπού και συμπυκνωμένου γάλακτος και ελληνοποίηση γάλακτος) είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επιλογή της κυβέρνησης να υιοθετήσει την "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ και να τροποποιήσει τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών τον Αύγουστο του 2016 με την ΚΥΑ Μπόλαρη - Αλεξιάδη. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ ήταν η χαριστική βολή για την εγχώρια κτηνοτροφία, αφού η νομιμοποίηση της χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος επί της ουσίας ήρθε να αβαντάρει τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που από τις αρχές του 2000 χρησιμοποιούσαν παράνομα συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα στην παραγωγή γιαουρτιού και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιπλέον, άναψε το πράσινο φως για τη θεαματική αύξηση των εισαγωγών γάλακτος, ιδιαίτερα από τις χώρες της ΕΕ, αφού μετέτρεψε το ελληνικό γιαούρτι από προϊόν σε τρόπο παρασκευής και τους επέτρεψε με αυτό τον τρόπο να χρησιμοποιούν τον όρο "ελληνικό γιαούρτι" για τα προϊόντα που παρήγαγαν στα εργοστάσια που είχαν στο εξωτερικό (π.χ. ΦΑΓΕ).
Ταυτόχρονα, η ΚΥΑ έδωσε στις γαλακτοβιομηχανίες τη δυνατότητα εκμεταλλευτούν τις "επικαλύψεις" και τις "γκρίζες ζώνες", οι οποίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού, έκαναν διάτρητο το σύστημα ελέγχου, και να κάνουν πάρτι με την ελληνοποίηση της πρώτης ύλης, χρησιμοποιώντας κοινές δεξαμενές για να αναμιγνύουν το ελληνικό και το εισαγόμενο νωπό γάλα με εβαπορέ (και νερό σε αναλογία 1 προς 4) και να χρησιμοποιούν αυτό το μείγμα ως πρώτη ύλη για να παράγουν φέτα και άλλα ΠΟΠ προϊόντα.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, που έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο κόστος παραγωγής σε σχέση με τις μεγάλες καπιταλιστικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις χώρες της ΕΕ, έχουν οδηγήσει σε οριακό σημείο την εγχώρια γαλακτοπαραγωγή και την κτηνοτροφία και σε απόγνωση τους φτωχούς κτηνοτρόφους που αδυνατούν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα και εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, από την περίοδο Αποστόλου, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τις καταστροφικές πολιτικές της επιλογές και να αποπροσανατολίσει τους κτηνοτρόφους από τις αιτίες του προβλήματος, προσπάθησε, χρησιμοποιώντας τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, να τους πείσει ότι η λύση στην πτώση της τιμής του γάλακτος βρίσκεται στη διαφήμιση της φέτας στις αγορές της Ευρώπης, του Καναδά και των ΗΠΑ (την ίδια στιγμή, με τη στάση της στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τη συμφωνία με τον Καναδά, ξεπούλησε το προϊόν και ακολουθώντας ό,τι έκανε με το γιαούρτι, επί της ουσίας προτείνει τη μετατροπή και της φέτας από προϊόν σε μέθοδο παρασκευής), στην κατάθεση φακέλου για την κατοχύρωση του «ελληνικού γιαουρτιού» ως Προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), αν και γνωρίζει ότι στην παρασκευή του χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο εισαγόμενο γάλα, και στις εξαγγελίες για την αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων, οι οποίοι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικοί, αφενός γιατί δε συνοδεύονται με κυρώσεις και πρόστιμα και αφετέρου εξαιτίας του κατακερματισμού και της υποστελέχωσης του ελεγκτικού μηχανισμού.
Ομως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, αφού η πραγματικότητα διαψεύδει την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής και η κατάσταση επιδεινώνεται. Η πτώση των τιμών συνεχίζει την πορεία της, η απόγνωση των κτηνοτρόφων αλλά και των μικρών μεταποιητικών μονάδων μεγαλώνει, αφού παρά την αποπομπή Αποστόλου, η πολιτική του συνεχίζεται από τον διάδοχό του Αραχωβίτη, που αντί να πάρει μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που γεννούν το πρόβλημα, συνεχίζει να "επενδύει" σε εξαγγελίες για την κατοχύρωση του "ελληνικού γιαουρτιού" ως προϊόντος ΠΓΕ και στα θετικά αποτελέσματα από τα προγράμματα προώθησης της «ευρωπαϊκής» φέτας.
Με αυτά τα δεδομένα, όσοι θέλουμε να συμβάλλουμε για να αναστραφεί η σημερινή κατάσταση θα πρέπει να απορρίψουμε τις κυβερνητικές επιλογές και να σταθούμε στο πλευρό των κτηνοτρόφων. Να ενώσουμε μαζί τους τις δυνάμεις μας για να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα τα αιτήματά τους και να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες από τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος και την ελληνοποίηση του, απαιτώντας:
1. Την κατάργηση της ΚΥΑ Μπόλαρη-Αλεξιάδη, προκειμένου να απαγορευτεί η χρήση του συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος στην παρασκευή του γιαουρτιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
2. Τον αποκλεισμό από το Ελληνικό Σήμα των γαλακτοβιομηχανιών που χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα, προκειμένου να σταματήσει η ελληνοποίηση της πρώτης ύλης και να μπει φρένο στην ασυδοσία στην παραγωγική διαδικασία γαλακτοκομικών προϊόντων.
3. Να καθοριστεί μια ξεκάθαρη διαδικασία που θα διασφαλίζει ουσιαστικούς ελέγχους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΦΕΤ, Περιφέρειες), χωρίς επικαλύψεις και «γκρίζες» ζώνες για το έργο και τις αρμοδιότητές τους (γεγονός που χρησιμοποιείται ως άλλοθι και ως κλείσιμο του ματιού προς τις γαλακτοβιομηχανίες για μη τήρηση της νομοθεσίας).
4. Την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και την αύξηση της χρηματοδότησης, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ελεγκτικός μηχανισμός (ειδικότερα για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που η υποστελέχωση τείνει να πάρει δραματικές διαστάσεις).
5. Την υλοποίηση βραχυχρόνιων προγραμμάτων κατάρτισης των κτηνοτρόφων ιδιαίτερα στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να εφαρμόσουν τεχνικές στην παραγωγική διαδικασία που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής.
6. Τη χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, για τη δημιουργία μικρών συνεργατικών μεταποιητικών μονάδων (μικρά τυροκομεία, συσκευαστήρια κτλ.), προκειμένου να στηριχθεί η παραγωγική διαδικασία και να αυξηθεί το εισόδημα των παραγωγών.




ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια