Ημερίδα ΣΕΒΓΑΠ

Φέρτε πίσω το "μπαγιόκο"

Ημερίδα για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοέμβρη από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ). 'Ενα από τα θέματα της ημερίδας ήταν η παρουσίαση της "μελέτης" για την πιστοποίηση του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ, την οποία είχε αναθέσει η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον αναπληρωτή καθηγητή του ΓΠΑ, Θ. Μασούρα.
Η παρουσίαση της "μελέτης" είχε διάρκεια μικρότερη από 15 λεπτά και η πλειοψηφία των παρευρισκομένων την αξιολόγησε ως μια ανεπαρκή πτυχιακή μελέτη φοιτητή του ΓΠΑ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρ. Αποστoλόπουλος, με τις ερωτήσεις-επισημάνσεις προς τον Μασούρα, επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι στη "μελέτη" δεν υπάρχει το κοινό γνώρισμα το οποίο είναι  ικανό και αναγκαίο για να πάρει το ελληνικό γιαούρτι την ταυτότητα ΠΓΕ.  Εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε ότι ο ΣΕΒΓΑΠ δεν  θα χρησιμοποιήσει την "μελέτη" Μασούρα και δεν θα υποβάλει φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναγνωριστεί το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΓΕ.
Τα διαδραματισθέντα στην ημερίδα του ΣΕΒΓΑΠ επιβεβαιώνουν στο ακέραιο την εκτίμηση που είχαμε κάνει οι εκπρόσωποι του ΣΥΛΛΕΓΟ πριν από ένα περίπου χρόνο στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Τότε είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά όλες τις πτυχές του ζητήματος και είχαμε αποδείξει ότι ο φάκελος για το "ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ" ήταν μια συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης των κτηνοτρόφων.  Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ (αρχικά ο Β. Αποστόλου που είχε και την ιδέα της "μελέτης" και στη συνέχεια ο Στ. Αραχωβίτης), οι διοικήσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (αρχικά με Βλάχο-Καρέτσο που έφεραν το θέμα στο ΔΣ του Οργανισμού και στη συνέχεια με Μπακαλέξη-Κατή που έκαναν την ανάθεση) και ο ΣΕΒΓΑΠ χρησιμοποίησαν τη μελέτη  για το "ελληνικό γιαούρτι ΠΓΕ" και την κατάθεση του σχετικού φακέλου στην Ε.Ε., με σκοπό να παραπλανήσουν τους κτηνοτρόφους και να αποκρύψουν την πραγματική αιτία για την κατακόρυφη πτώση των τιμών του νωπού γάλακτος.
΄Ενα χρόνο μετά οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την άποψη μας ότι:
·        με την ΚΥΑ Μπόλαρη-Αλεξιάδη (υπογράφτηκε το 2016), που νομιμοποίησε στην παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού, τη χρήση εισαγόμενου  γάλακτος, μετατράπηκε το ελληνικό γιαούρτι από προϊόν σε τρόπο παρασκευής και συνεπώς μπήκε η ταφόπλακα στη προσπάθεια αναγνώρισης του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος ΠΓΕ,
·        για την πτώση των τιμών του ελληνικού  νωπού γάλακτος, πρόβειου, γίδινου και αγελαδινού, ευθύνονται οι αθρόες εισαγωγές νωπού και συμπυκνωμένου γάλακτος που χρησιμοποιείται ακόμη και για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ. 
Δικαιωνόμαστε λοιπόν οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στις προτάσεις που είχαμε διατυπώσει πριν από ένα χρόνο για:
·        κατάργηση της ΚΥΑ Μπόλαρη-Αλεξιάδη με την οποία νομιμοποιήθηκε η χρήση του εισαγόμενου γάλακτος (νωπού και συμπυκνωμένου) και το ελληνικό γιαούρτι από προϊόν έγινε τρόπος παρασκευής.
·        χορήγηση του Ελληνικού Σήματος μόνο στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αποκλειστικά νωπό ελληνικό γάλα
·        αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού προκειμένου ο ελεγκτικός μηχανισμός του Οργανισμού να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του
να προσθέσουμε και το αίτημα επιστροφής των χρημάτων που έλαβε ο Μασούρας και το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του ΓΠΑ, για την "μελέτη-καρικατούρα" που παρέδωσε στον Οργανισμό.

Παναγιώτης Παπαβασιλείου

ΥΓ.1 Η απερχόμενη διοίκηση (Μπακαλέξης-Κατής) αντί για αποχαιρετιστήρια επιστολή μας έστειλε ένα κείμενο ύμνο για την  κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αντιστρέφει την πραγματικότητα. Τους θυμίζουμε ότι κατά την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι διοικήσεις του Οργανισμού:
·        εφάρμοσαν τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού που διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε πατρικίους (ερευνητές) και πληβείους (μη ερευνητικό προσωπικό), με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και δυσκολότερη η καθημερινή του λειτουργία,
·         καθυστέρησαν σημαντικά την υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης των Νέων Αγροτών και θα πρέπει για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι να δώσουν ένα τιτάνιο αγώνα για την έγκαιρη υλοποίησή τους προκειμένου να μην υπάρξουν καταλογισμοί,
·        δεν ξεκίνησαν την υλοποίηση του προγράμματος των Γεωργικών Συμβούλων, αν και αποτελούσε προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
·        δεν υπήρξε η παραμικρή διαμαρτυρία προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για το γεγονός ότι δεν επέβαλε ούτε ένα από τα χρηματικά πρόστιμα που εισηγήθηκε το ΔΣ του Οργανισμού, στις γαλακτοβιομηχανίες που παραβίαζαν την νομοθεσία. Με αυτό τον τρόπο, η πολιτική ηγεσία και οι διοικήσεις του Οργανισμού, έκλειναν το μάτι στους γαλακτοβιομήχανους για να συνεχίσουν να παρανομούν ατιμώρητοι.
·        δεν έκαναν το παραμικρό για την ψήφιση του ιδρυτικού νόμου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τον οποίο θα κατοχυρώνονταν οι αρμοδιότητες και το έργο του και θα αξιοποιούνταν οι μεγάλες δυνατότητες που έχει ο Οργανισμός
Δεν μπορούν συνεπώς όσο και αν προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι τα θετικά οφείλονται στις ενέργειες τους, ενώ για τα αρνητικά φταίει "η κακούργα η τύχη" και το "κακό το ριζικό μας".

ΥΓ.2 Εχει πολύ μεγάλο θράσος ο Μπακαλέξης. Στην "αποχαιρετιστήρια επιστολή" που υπέγραψε παρουσιάζει σαν επίτευγμα της απερχόμενης διοίκησης "την μοναδική τα τελευταία χρόνια ανάκληση πιστοποίησης παραγωγής φέτας ΠΟΠ από συγκεκριμένη επιχείρηση". Να του θυμίσουμε ότι το ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καταψήφισε την εισήγησή του για μη ανάκληση της πιστοποίησης, ενώ ο ίδιος μειοψήφισε επιμένοντας λυσσασμένα μέχρι το τέλος ότι δεν πρέπει να τιμωρηθεί η επιχείρηση, ούτε με τη "συμβολική" ποινή της ανάκλησης πιστοποίησης για ένα (1) μήνα. Στη συνέχεια μεθόδευσε με πραξικοπηματικό τρόπο την επαναχορήγηση της πιστοποίησης στην εταιρεία, αποκρύβοντας από τα μέλη του ΔΣ ότι υπήρχαν σαφή στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η εταιρεία συνέχιζε να παραβιάζει τη νομοθεσία. ΄Οσον αφορά τις υπόλοιπες υποθέσεις για επιχειρήσεις που παραβίαζαν τη νομοθεσία και θα έπρεπε να εισηγηθεί ανάκληση της πιστοποίησής τους για παραγωγή φέτας ΠΟΠ, στις συνεχείς προσπάθειες των εκπροσωπών του ΣΥΛΕΕΓΟ, προκειμένου να συζητηθούν στο ΔΣ του Οργανισμού, απαντούσε ότι θέλει χρόνο για να τις "δέσει". Λίγη τσίπα δεν θα έβλαφτε.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια