Στο κάλεσμα της συγκέντρωσης-διαδήλωσης του
Σαββάτου 12/2 ανταποκρίθηκαν τα σωματεία της ΠΕΝΕΝ, του Συλλόγου Εργαζόμενων
ΤΕΕ, ο ΣΥΛΕΕΓΟ και ο Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου, τα οποία συμμετείχαν με τα δικά
τους πανό. Ανταποκρίθηκαν επίσης οι εργατικές οργανώσεις ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ και
ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ. Ήλθαν και πολλοί συνδικαλιστές από τα σωματεία που
έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις και στον αγώνα για την
κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (ΣΜΕΟΔ, DHL κλπ.). Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε
στις 12/2.
Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας διαρκείας και ενότητας και απ' αυτά θα κριθεί η επιτυχία του. Παραθέτω την ομιλία που εκφώνησα. Επίσης, για να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία του αγώνα αυτού για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και τίποτα λιγότερο, παραθέτω ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ από την Εφημερίδα των Συντακτών για τον πόλεμο εναντίον του συνδικαλισμού που διεξάγεται από τους εργοδοτικούς κολοσσούς στην Αμερική και παγκόσμια. Αυτή την κατάσταση είναι χρέος μας να την κάνουμε αντιληπτή στους εργαζόμενους και στους συναδέλφους μας.
Αδιάκοπος αγώνας για Ζωή με αξία και Εργασία με δικαιώματα
- Η ακόπαστη κρίση διαβρώνει όλες τις φτωχές κοινωνικές ομάδες και τους εργαζόμενους.
- Τα κοινά αγαθά - Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό γίνονται εμπορεύματα και ιδιωτικοποιούνται, χτυπώντας ακόμα πιο βαθιά το εργατικό και λαϊκό εισόδημα και το επίπεδο διαβίωσης.
- Οι απολύσεις, η ελαστική εργασία, η επισφάλεια, η μαύρη/ανασφάλιστη εργασία, η ενοικίαση των εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, οι φθηνές υπερωρίες, η εντατικοποίηση μέσω της τηλε-εργασίας, νομιμοποιούνται απλόχερα από τις «αριστερές» και δεξιές αστικές κυβερνήσεις και προσφέρονται στις επιχειρήσεις για να διευκολυνθούν στη μόνιμη επιδίωξή τους να επιβάλλουν όσο πιο άγρια γίνεται την εκμετάλλευση της εργασίας.
- Τα εργοδοτικά εγκλήματα κατά της ασφάλειας και της υγιεινής της εργασίας γίνονται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο άγρια.
- Οι ήδη χαμηλοί μισθοί ευτελίζονται και απαξιώνονται πλήρως από τον καλπασμό του πληθωρισμού και της ακρίβειας.
Μέσα σε αυτό το ζόφο, τώρα που το οργανωμένο εργατικό κίνημα, καλείται να δώσει ένα τιτάνιο αγώνα για να αποτινάξει και να ανατρέψει αυτή την αποτρόπαια πραγματικότητα που όλες οι αστικές κυβερνήσεις διαμορφώνουν, υποταγμένες στις αντιδραστικές πολιτικές της Ε.Ε και των άλλων υπερεθνικών οντοτήτων, για να απαντήσει στην εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία, για να υπερασπιστεί το 8ωρο αλλά και να παλέψει για τη μείωσή του, για να επανέλθει η Κυριακάτικη αργία σε όλους τους κλάδους, για να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να μην καταργηθούν εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για να μη βαφτίζονται «συνεργάτες» οι εργάτες, για να υπάρχουν μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, για να αυξηθούν οι μισθοί και οι αποδοχές,
Ο νόμος Χατζηδάκη μπαίνει από την κυβέρνηση ασπίδα προστασίας
στο εργοδοτικό κεφάλαιο,
για να τσακίσει και να καταπνίξει κάθε
πηγή αντίστασης.
Η κυβέρνηση δεν ψήφισε αυτόν τον «εμβληματικό» νόμο για να μείνει αυτός στα χαρτιά! Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που προσχώρησαν στη διαβούλευση για τον καλλωπισμό του αντεργατικού νομοθετήματος, που οπισθοχώρησαν στον αγωνιστικό σχεδιασμό της 3 Ιούνη 2021 με αποτέλεσμα να ψηφιστεί ο νόμος, που επέλεξαν παρά τους βερμπαλισμούς, να αρκεστούν σε νομικές επιθέσεις εναντίον του δρακόντειου νόμου, φέρουν ευθύνη για το ισχυρό πλήγμα που θα επέλθει στη λειτουργία των σωματείων και στη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος. Η υπόθεση του νόμου 4808/21 μπορεί να ανατραπεί και να καταργηθεί με την προϋπόθεση να οργανωθεί μια μαζική αντίσταση και πάλη για την μη εφαρμογή του, και στην κατεύθυνση αυτή το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι να τον καταστήσουν άχρηστο, για τα σκουπίδια και ταυτόχρονα να παλέψουν μέχρι το τέλος και για την τυπική κατάργησή του.
Η γραμμή που προτάσσει η
πλειοψηφία στην ΓΣΕΕ είναι η νομική και συνταγματική αμφισβήτηση του νόμου
έξω από την οργανωμένη συντονισμένη και μαζική πάλη των εργαζομένων.
Ο δρόμος αυτός θα
οδηγήσει με βεβαιότητα στην εφαρμογή του αντεργατικού νόμου και μάλιστα με την
σφραγίδα της θεσμικής δικαιοσύνης! Η γραμμή αυτή όπως αναδεικνύεται είναι βαθιά
ηττοπαθής, θέτει στο περιθώριο το κίνημα, τους εργαζόμενους και τους αναγκαίους
αγώνες και οδηγεί με βεβαιότητα στην ήττα.
Στον ίδιο αυτό δρόμο
πορεύεται και το ΕΚΑ, καλλιεργώντας αυταπάτες για την προσβολή του νόμου στο
ΣτΕ! Οι αντεργατικοί νόμοι και πολύ περισσότερο ο 4808/21 δεν καταργούνται
στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά με την σκληρή μαχητική σύγκρουση στον δρόμο
των αγώνων!
Οι δυνάμεις που έχουν αναφορά στα εργατικά προβλήματα και ανήκουν στο μπλοκ των αγωνιστικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από την πορεία που η κάθε δύναμη ακολούθησε στην πάλη ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη και κυρίως να αντιληφθούν ότι σήμερα επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ να πρωτοστατήσουν με την δράση και τον αγώνα τους να μην εφαρμοστεί πουθενά και καμιά διάταξη του νόμου 4808/21, διότι έτσι μπαίνει ταφόπλακα στα εργατικά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
Στην κατεύθυνση αυτή και έχοντας μπροστά την ενεργοποίηση των διατάξεων για το ΓΕΜΗΣΟΕ, επιβάλλεται να υπάρξει άμεσα ένας πανεργατικός ξεσηκωμός με στόχο την οργάνωση και κήρυξη πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, στην οποία το κεντρικό αίτημα θα είναι η κατάργηση αυτού του αντεργατικού νόμου!
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στηρίζει και θα συμμετέχει σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν για την κατάργηση του νόμου 4808/21 (Χατζηδάκη). Καλεί με πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας να συντονιστεί ο σχεδιασμός και η δράση των κινήσεων που σχηματίζονται για την κατάργηση του νόμου, γιατί μόνο έτσι θα δυναμώσει και δεν θα εκφυλιστεί ο αγώνας που σήμερα ξεκινά.
0 Σχόλια
ΣΧΟΛΙΑ