Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επειδή πολύ κουβέντα έχει γίνει για το μισθολόγιο στον ΕΛΓΟ, ας πούμε λίγο πιο καθαρά (και με πιο μεγάλη ειλικρίνεια) τι σημαίνει το αίτημα για εφαρμογή ενιαίου εσωτερικού μισθολογίου.
Κατ' αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο συνομιλητής μας. Με ποιόν διαπραγματευόμαστε. Είναι η διοίκηση του ΕΛΓΟ; Μάλλον όχι. Η διοίκηση του ΕΛΓΟ ελάχιστη δύναμη ή δικαιοδοσία έχει για να ρυθμίσει μισθούς και μισθολόγια καθώς πραγματικός εργοδότης μας (στο βαθμό που πληρώνει τους μισθούς μας) είναι το κράτος και όχι ο ΕΛΓΟ. Η ρύθμιση λοιπόν των μισθολογικών μας θα γίνει, είτε το θέλουμε είτε όχι, από την κυβέρνηση, με αποφάσεις των υπουργών. Η διοίκηση του ΕΛΓΟ στην καλύτερη (;) περίπτωση μόνο μεσολαβητικό ρόλο μπορεί να παίξει. Και πάλι ο υπουργός που θα αποφασίσει δε θα είναι ο υπουργός γεωργίας (ή όπως αλιώς τον έχουν βαφτίσει), αλλά ο υπουργός οικονομικών και η τρόικα. Δε μας αρέσει, αλλά αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα. Αν την ανατρέψουμε το συζητάμε ξανά. Αλλά για την ώρα με αυτούς έχουμε να κάνουμε.
Προφανώς ένα ενιαίο εσωτερικό μισθολόγιο θα έδινε μία αίσθηση δικαιοσύνης, καθώς τουλάχιστον συνάδελφοι ανάλογων βαθμίδων θα έπαιρναν παρόμοιους μισθούς. Αλλά τί δικαιοσύνη θα ήταν αυτή, όταν αυτό που θα συνέβαινε (που θα συμβεί) τελικά είναι να παίρνουμε όλοι μισθούς πολύ κάτω από αυτούς που θα επέτρεπαν να καλύψουμε τις ατομικές μας ανάγκες και αυτές των οικογενειών μας;
Γιατί προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση στη σημερινή συγκυρία (όσο "καλοί" διαπραγματευτές και αν εμφανίζονται κάποιοι) να πάρει μία ομάδα εργαζομένων (και μάλιστα η πλειοψηφία των εργαζομένων στον ΕΛΓΟ) αυξήσεις μισθών. Το πιο πιθανό είναι να υποστούμε όλοι μαζί μειώσεις με εισαγωγή μας στο ενιαίο μισθολόγιο και περαιτέρω περικοπή δώρων, επιδομάτων κλπ. Αν υπάρχει ελπίδα αυτή η πορεία να ανατραπεί, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια γενικότερη ανατροπή της σημερινής κατάστασης, κάτι που δε μπορεί κανείς να προβλέψει αν και πότε θα γίνει, αλλά και αν γίνει που θα οδηγήσει.
Φοβάμαι πως το μόνο που θα πετύχουμε αν επιμείνουμε στην εσωτερική ομογενοποίηση των αμοιβών, θα είναι να υποστούν άμεσα μειώσεις οι συνάδελφοι που από διάφορες συγκυρίες (και όχι βέβαια από αποτελεσματική διαπραγμάτευση και συνδικαλιστική πίεση) πέτυχαν να πάρουν στο παρελθόν υψηλότερες αμοιβές.
Από όσο γνωρίζω, έχει μεταβιβαστεί σχετικό αίτημα προς τη διοίκηση. Γνώμη μου είναι να μείνουμε σε αυτό. Ούτως ή άλλως πολύ σύντομα θα έρθουν γενικές μισθολογικές ρυθμίσεις, προφανώς αρνητικές και εκεί θα πρέπει όλοι μαζί και μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να δούμε αν και πως θα μπορέσουμε να τις αποτρέψουμε.
Τις λίγες αυτές σειρές τις έγραψα με αφορμή τα όσα λέγονται (φανερά, αλλά κυρίως κρυφά) για την πρόεδρο του ΔΣ, τη Μαργαρίτα. Όποιος έχει να υποστηρίξει, ή να πει, ή να αποκαλύψει κάτι, ας το κάνει φανερά, επώνυμα και με ευθύνη των λόγων του. Τα κουτσομπολιά δε μας αφορούν. Μάλλον κάποιοι μπερδεύουν πρακτικές προηγούμενων στελεχών κάποιων διοικήσεων με τη σημερινή. Ο κάθε πρόεδρος του ΔΣ πρέπει να έχει ελευθερία κινήσεων, στο επίπεδο της συνεννόησης και όχι ατομικής διαπραγμάτευσης, γιατί διαφορετικά δε μπορεί να λειτουργήσει. Πρέπει φυσικά και να είναι (και να φαίνεται) προσεκτικός. Από αυτά που γνωρίζω η Μαργαρίτα κινείται σε αυτό το πλαίσιο και τη στηρίζω ανεπιφύλακτα.

Ανδρέας Ηλίας



National Agricultural Research Institute (http://www.nagref.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια