Με σχετικό Δελτίο Τύπου η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας, με την οποία τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή το νέο επίδομα ανεργίας, το οποίο διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και οι αλλαγές στο οποίο είχαν προαναγγελθεί νωρίτερα μέσα στο χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός, Ν. Κεραμέως μεταχειρίζονται κατά την προσφιλή τους συνήθεια, άφθονους ευφημισμούς, όπως μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, δικαιοσύνη κ.λπ., για να περιγράψουν τη νέα αρχιτεκτονική στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας, φαίνεται πως η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο περίπλοκη και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική θέση των δικαιούχων του επιδόματος.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι εργαζόμενοι με όρους μερικής απασχόλησης, αλλά και οι μακροχρόνια άνεργοι κινδυνεύουν εφεξής με μείωση, ακόμα και απώλεια του επιδόματος ανεργίας, μετά τις αλλαγές που επέφερε η υπογραφή της ΚΥΑ, σε συνδυασμό με διατάξεις που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερη αίσθηση μάλιστα, προκαλεί η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας) για το θέμα, όπου με οξύτητα καταγγέλλει τις νέες αυτές ρυθμίσεις καθώς αφήνουν πάνω από 80.000 εργαζόμενους του κλάδου εκτεθειμένους στην κατάσταση της πλήρους στέρησης ακόμα και αυτής της ύστατης πηγής εισοδήματος, μιλώντας για «ζήτημα επιβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους». «Η υποχρέωση για τη συμπλήρωση 175 ενσήμων ετησίως, προκειμένου να λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας τους καλοκαιρινούς μήνες (που δεν εργάζονται), αποκλείει από το δικαίωμα αυτό τη μεγάλη πλειονότητα τω 80.000 συναδέλφων στους χώρους αυτούς (στους οποίους θα προστεθούν και χιλιάδες ακόμη που εργάζονται στα αρρύθμιστα -μέχρι στιγμής– Κέντρα Μελέτης», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, το νέο επίδομα αποτελείται από τρία μέρη:
- Σταθερό μέρος επιδότησης:
- Μεταβλητό μέρος επιδότησης («μπόνους» σε όσους έχουν μακρύτερο ασφαλιστικό βίο): Εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης του δικαιούχου (καταμετρώνται από το 4ο έως και το 20ο έτος ασφάλισης) και τον μέσο όρο αποδοχών του (όταν είναι μεγαλύτερος από τον κατώτατο μισθό).
Προϋποθέσεις: α) Ένταξη στην τακτική επιδότηση, β) 900 ημέρες ασφάλισης κατ’ ελάχιστο κατά τους 50 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών, γ) Αποδοχές ίσες ή μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό κατά τους 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.
- Πρόσθετες παροχές/προσαυξήσεις: περιλαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και προσαυξήσεις λόγω προστατευόμενων μελών και μονογονεϊκότητας.
Η χρονική διάρκεια της συνεχόμενης εργασίας, αλλά και το ύψος του μισθού, θα καθορίζουν πλέον το ποσό του επιδόματος ανεργίας. Σήμερα, τα 509 ευρώ που είναι το επίδομα ανεργίας, λογίζονται ως το 55% του βασικού ημερομισθίου. Εφεξής για το πρώτο τρίμηνο θα μπορεί να φτάνει το συγκεκριμένο ποσοστό στο 70% και σταδιακά να υποχωρεί στο 40%, ώστε να υπάρχει πάντα η εξισορρόπηση της ετήσιας δαπάνης. Προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 175 ημερών ασφάλισης κατ’ ελάχιστο κατά τους 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.
Οι αλλαγές εστιάζονται σε τρεις άξονες: α) στις προϋποθέσεις ένταξης, β) στη διάρκεια και γ) στο ύψος της επιδότησης.
Συγκεκριμένα:
- Συγχωνεύει την τακτική επιδότηση με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων, επιτρέποντας μέγιστη διάρκεια επιδότησης έως 2 χρόνια (24 μήνες), ακολουθώντας εξατομικευμένη προσέγγιση για το ύψος του επιδόματος.
- Η ένταξη στην επιδότηση, όσο και η διάρκεια της επιδότησης, υπολογίζονται πλέον στη βάση της αναλογίας 2 μήνες απασχόλησης : 1 μήνας επιδότησης για το πρώτο έτος της επιδότησης, και 3 μήνες απασχόλησης : 1 μήνας επιδότησης για το δεύτερο έτος.
- Λαμβάνει υπόψη την ασφαλιστική ιστορία για τον υπολογισμό του ύψους του επιδόματος, προσφέροντας ένα σταθερό μέρος το οποίο λαμβάνουν όλοι και ένα επιπλέον μεταβλητό μέρος, ανάλογα με την ασφαλιστική ιστορία του ανέργου.
- Θέτει όριο 175 ημερών ασφάλισης (7 μήνες) στους 14 μήνες πριν από την λύση της εργασιακής σχέσης (δεν υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα).
- Επιπλέον της χορήγησης δώρων για τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα και των προσαυξήσεων λόγω τέκνων, για πρώτη φορά λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα του μονογονέα, η οποία ενισχύεται με επιπλέον ποσό.
- Είναι εμπροσθοβαρές, με την επιδότηση να είναι υψηλότερη τους πρώτους μήνες και να μειώνεται σταδιακά.
Οι επιδοτούμενοι άνεργοι εφόσον βρουν εργασία πριν την ολοκλήρωση της επιδότησης δικαιούνται το 50% της υπόλοιπης επιδότησης επιπλέον του μισθού τους.
Η υλοποίηση του νέου πιλοτικού επιδόματος ανεργίας αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2025 σε περιοχές που θα επιλέξει η ΔΥΠΑ. Πρόκειται για περιοχές, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως προς την ανεργία, καθώς θα πρέπει να διαπιστωθεί ποια είναι η πρακτική ωφέλεια του μέτρου, σε σχέση με την εύρεση εργασίας. Θυμίζουμε ότι από την παλιότερη μετάλλαξη του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ, υπάρχει η δέσμευση για την διατήρηση του επιδόματος ανεργίας μέχρι να προταθούν στον άνεργο, τρεις δουλειές. Αν αρνηθεί και στις τρεις, τότε το επίδομα χάνεται… Και ενώ αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να απασχολεί το υπουργείο Εργασίας και τους «ευαγείς» θεσμούς που το συνεπικουρούν στο έργο του είναι η γενναία αύξηση του επιδόματος ανεργίας μέσα στις συνθήκες ανυποχώρητης ακρίβειας που επικρατούν, αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ακόμα ένας τρόπος τιμωρητικής κατά μία έννοια μεταχείρισης των ανέργων, οι οποίοι φαίνεται να φορτώνονται ατομικά την ευθύνη του αποκλεισμού τους από την αγορά εργασίας.
Αναδημοσίευση από ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
https://neaprooptiki.gr/neo-epidoma-anergias-apo-ti-dypa-me-antidrastikes-allages/
0 Σχόλια
ΣΧΟΛΙΑ