ΘΑΡΡΟΣ ή ΑΛΗΘΕΙΑ νο 3 - ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ



Μετά και τη χθεσινή συνάντηση στα Ιλίσια για την ενημέρωση επί του προτεινόμενου σχεδίου νόμου για τον Οργανισμό, κατέληξα το Θάρρος ή Αλήθεια νο 3 να το τιτλοφορήσω "Το Πειραματόζωο" εννοώντας και τον οργανισμό και τους εργαζόμενους και να γραφτεί όπως παρακάτω.  Για τη συνέχεια το λόγο πρέπει να τον πάρουν οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευση, που πρέπει να προγραμματιστεί πολύ σύντομα για να συζητήσει και να αποφασίσει επί δύο θεμάτων τα οποία συνδέονται: Τον Κανονισμό Προσωπικού και το σχέδιο νόμου.

Καλή Ανάγνωση.
 Μ. Κουτσανέλλου
Γ. Γραμματέας ΣΥΛΕΕΓΟ


«To ζήτημα της εξόδου από τις ΔΕΚΟ»

Ξεκινώ λέγοντας ότι το νομοθέτημα που μας παρουσιάζετε δε μας βγάζει από τις ΔΕΚΟ.

1.     Ο ν.3429/2005, άρθρο 1, καταλάμβανε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις (αε του δημοσίου, εισηγμένες και μη στο Χρηματιστήριο) και όσα κρατικά νπιδ υπηγάγοντο με ΚΥΑ του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού. Με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου, εξαιρούνταν από το πεδίο εφαρμογής του νόμου, κάποιες δημόσιες επιχειρήσεις.

2.     Με το ν. 3899/2010 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας»,  άρθρο 1, επιδιώχθηκε σύμφωνα με τον τίτλο του άρθρου, η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του ν.3429/2005.  
Κατ’ αυτή την έννοια, αντικαταστάθηκε, το άρθρο 19 του ν.3429/2005, ως εξής:
«Άρθρο 19 Κατάργηση εξαιρέσεων, επέκταση πεδίου εφαρμογής»
Στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Α΄ του νόμου αυτού, υπάγονται οι δημόσιες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν έχουν εξαιρεθεί από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που υπάγονται στη Γενική Κυβέρνηση σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1Β του ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α΄) με εξαίρεση το Ταμείο του ν. 3864/2010 (ΦΕΚ 119 Α΄) και τις εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο αν και πλειοψηφών μέτοχος, δεν ασκεί τη διοίκηση και διαχείρισή τους.»
β. Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 19 του ν. 3429/2005, όπως ίσχυε πριν την αντικατάστασή του με τις διατάξεις της προηγούμενης περίπτωσης, καταργούνται.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ακόμα και αν καταργηθεί το άρθρο 66 του ν.4002/2011, παρ. δ, προκειμένου να επιτευχθεί η υποτιθέμενη έξοδος από τις ΔΕΚΟ σε συνάρτηση με την περιγραφή του οργανισμού, στο άρθρο 1 του προσχεδίου, ως νομικού προσώπου κατά την έννοια του στοιχείου στ) της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.4354/2015 (ΦΕΚ Α΄ 176), η διάταξη του άρθρου 19, του ν.3429/2005, όπως αυτή διατυπώθηκε με το ν.3899/2010, εξακολουθεί να συγκρατεί τον Οργανισμό στο πεδίο εφαρμογής του ν.3429/2005 και του συμπλέγματος διατάξεων που σχετίζονται με αυτόν, γιατί ο οργανισμός με τη νέα του μορφή, όπως περιγράφεται στο άρθρο 1 του προσχεδίου, εξακολουθεί αναφανδόν να αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που υπάγεται στη Γενική Κυβέρνηση.

Άρα, θα μπορούσατε να μας βγάλετε από τις ΔΕΚΟ, τροποποιώντας το ν. 3429/2005, όπως διαμορφώθηκε με την προσθήκη του άρθρου 14Β, με το ν.4002/2011, άρθρο 66, απλώς μεταφέροντας μας από το άρθρο 14Β, στο άρθρο 19 του 3429/2005!

Παρόλα αυτά, ακόμα και αν ο Οργανισμός εξέλθει από το νόμο των ΔΕΚΟ, αυτό δε σημαίνει ότι αποχαρακτηρίζεται από επιχείρηση.

Αυτό δεν εξαρτάται από το νομικό καθεστώς του Οργανισμού (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή τον οικονομικό του χαρακτήρα (κερδοσκοπικός ή μη). Αυτό που έχει καθοριστική σημασία για να θεωρηθεί επιχείρηση, είναι ο οργανισμός να ασκεί οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή δραστηριότητα που συνίσταται στην προσφορά αγαθών και υπηρεσιών σε δεδομένη αγορά. Έτσι, κάθε δημόσια χρηματοδότηση οικονομικών δραστηριοτήτων εμπίπτει στο άρθρο 87, παράγραφος 1, της συνθήκης ΕΚ, εφόσον πληρούνται  οι υπόλοιποι όροι.  (Πηγή: Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκής Ένωσης C 323/15).

Δηλαδή, ο Οργανισμός που θεωρείτε ότι θα πάψει να θεωρείται ΔΕΚΟ, εάν καταργήσετε τον 4002/2011, εφόσον ασκεί οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να θεωρείται επιχείρηση.

Δεν αρκούν δηλαδή, οι αφορισμοί του νομοθετήματός σας στο άρθρο 2 για να βγούμε από τις ΔΕΚΟ. Δεν είναι θέμα πώς αυτοπεριγραφόμαστε ως οργανισμός στο νόμο, αλλά πώς μας αντιμετωπίζει το κράτος και κυρίως οι θεσμοί και τα μνημόνια. Οι υπηρεσίες μας αποτελούν ή όχι «εμπορεύσιμο αγαθό», «οικονομική δραστηριότητα»; Υπάρχει ανταγωνιστική δραστηριότητα στην ιδιωτική οικονομία για τις υπηρεσίες μας; Λειτουργεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός, εφόσον χρηματοδοτούμαστε από το κράτος; Αυτά θα μας βγάλουν από τις ΔΕΚΟ και όχι ότι περιγράψαμε τους εαυτούς μας ως κρατικό ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα!  Κάθησε κανένας στα σοβαρά να ψάξει από πόσες διατάξεις μνημονιακών νόμων πρέπει να εξαιρεθούμε για να έχουμε πράγματι απαλλαγή από την υποχρέωση πλεονασμάτων και λοιπών οικονομικών και διοικητικών ελέγχων; Δε νομίζω. Γι αυτό δε νομίζω ότι πράγματι μας βγάζει από τις ΔΕΚΟ η κατάργηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η επανίδρυσή του ως κρατικό νπιδ, απλώς.

Γιατί να μπει ο οργανισμός και οι εργαζόμενοι σε τέτοια περιπέτεια, χωρίς να υπάρχει καμία ρεαλιστική εγγύηση ότι ο επιδιωκόμενος στόχος θα επιτευχθεί και ότι έχετε στ’ αλήθεια σχέδιο;

Μετά από τα παραπάνω συνοπτικά, περιορίζομαι να πω ότι θεωρώ ότι η επιδίωξη εξόδου από τις ΔΕΚΟ, είναι ανέφικτη για δεκάδες λόγους. Αναφέρω χαρακτηριστικά έναν, ότι δηλαδή τη στιγμή που ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2017 προβλέπει αύξηση των εσόδων από τις ΔΕΚΟ, ποιος τεχνοκράτης θα συναινέσει στην εξαίρεση από το καθεστώς ΔΕΚΟ ενός οργανισμού, στερώντας έσοδα; Χάριν αυτού του στόχου (και όχι μόνο αυτού), επιχειρείτε να καταργήσετε τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, χωρίς να έχετε προχωρήσει στην παραμικρή έρευνα για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η επιλογή στους εργαζόμενους. Ακόμα και στην τελευταία σημερινή επικοινωνία σας με τους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο του ΙΜΔΟ στα Ιλίσια, ενώ παραδεχθήκατε ότι οι μεταβατικές διατάξεις για το προσωπικό δεν είναι πλήρεις, ερωτηθήκατε εάν έχετε σκοπό να κάνετε διορθώσεις στο κείμενό σας και απαντήσατε ότι δεν δέχεστε εκβιασμούς!!!!

Δεν περιγράφετε τις οργανικές θέσεις του νέου οργανισμού, ούτε στον αριθμό, ούτε στο είδος και δεν λαμβάνετε την παραμικρή πρόνοια για προφύλαξη του προσωπικού κατά τη μεταφορά του από τις επιπτώσεις που πιθανόν να προκύψουν από την ενεργοποίηση των διατάξεων του ν.3986/2011, άρθρο 37, παρ. 7, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 34 του ν.4024/2011, όπως επίσης και από τις διατάξεις της περ.6 της Υποπαραγράφου Ζ1, τη παρ. Ζ του ν. 4093/2012 περί εφεδρείας πλεονάζοντος προσωπικού.

Όσον αφορά το εάν θεωρούμε θετική εξέλιξη την έξοδο του Οργανισμού από τις ΔΕΚΟ, για τους εργαζόμενους θετική εξέλιξη είναι να χαρακτηριστούν οι δραστηριότητες του οργανισμού μη οικονομικές, ώστε οι παρεχόμενες προς τον αγρότη υπηρεσίες να θεωρούνται κοινωφελείς και όχι υπαγόμενες στους κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού. Θετική εξέλιξη είναι να αυξηθεί ο τακτικός προϋπολογισμός του Οργανισμού και όχι να μειώνεται.



Η υποτιθέμενη ευελιξία της εξόδου από τη ΔΕΚΟ, όταν συνοδεύεται από μείωση της κρατικής επιχορήγησης δεν αποτελεί προσέγγιση του οργανισμού στο κράτος, αλλά περαιτέρω αποκρατικοποίησή του!


Η κατάργηση του Οργανισμού και η επανίδρυσή του ως κρατικό νπιδ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν με βρίσκει επί της αρχής σύμφωνη, εφόσον δεν πείθομαι ότι έχει εξασφαλιστεί η τύχη του προσωπικού.

Παρόλα αυτά πρέπει να λάβετε υπόψη ότι είτε ως ΔΕΚΟ, είτε ως κρατικό ΝΠΙΔ χρηματοδοτούμενο από το κράτος κατά τουλάχιστον 50% του προϋπολογισμού του, δεν μπορείτε να διατηρείτε εκτός του ενιαίου μισθολογίου το ερευνητικό προσωπικό του οργανισμού γιατί αυτό είναι παράνομο. Το ερευνητικό προσωπικό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ υπάγεται στις διατάξεις του 4354/2015 (και πριν του 4024/2011) και όχι στις διατάξεις του 3205/2003, Μέρος Β΄.

Όπως έχουμε διαπιστώσει και μέσω του κανονισμού προσωπικού και μέσω του νομοθετήματος επιδιώκετε διακαώς να αποκαταστήσετε τη νομιμότητα που εσείς όπως και οι προκάτοχοί σας παραβιάζετε, επιχειρώντας να εξαιρέσετε το ερευνητικό προσωπικό από το ενιαίο μισθολόγιο. Εάν έχετε τέτοια βούληση, δεν μπορείτε να την περιορίζετε μόνο στο ερευνητικό προσωπικό! Δεν μπορεί να ζητάμε την κατάρτιση ενός αξιοπρεπούς κανονισμού εργασίας και να μας λέτε ότι έχουμε μνημόνια και λιτότητα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παροχών ή ευνοϊκών ρυθμίσεων και την ίδια στιγμή να παρανομείτε και να εξαιρείτε από το ενιαίο μισθολόγιο ένα μέρος του προσωπικού σας και μάλιστα όχι όποιο κι όποιο, αλλά την εργατική αριστοκρατία του Οργανισμού. Δεν μπορείτε να μας λέτε ότι είμαστε κακοπροαίρετοι και συκοφάντες όταν ζητάμε την ισονομία και την ίση μεταχείριση.

Στο μισθολόγιο αναφέρομαι καθότι σχετίζεται εμμέσως πλην σαφώς με τη νομική φύση του οργανισμού. Εννοώ ότι όταν οι εργαζόμενοι ζητούσαν σχέδιο νόμου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εννοούσαν να παραμείνει ο οργανισμός ως έχει και να συμπληρωθούν οι διατάξεις του σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας με νόμο δια της βουλής, προκειμένου να εδραιωθεί περαιτέρω ο οργανισμός (κάτι που βεβαίως εν πολλοίς κατά την γνώμη μου, μόνο ψυχολογικά λειτουργεί). Εάν εφαρμόσετε το νόμο και εντάξετε το ερευνητικό προσωπικό στο ενιαίο μισθολόγιο, τότε η οργανική διάρθρωση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα εξομαλυνθεί ως δια μαγείας. Ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Έρευνας θα πάρει το επίδομα της Γενικής Δ/νσης σύμφωνα με τον 4354/2015, οι Διευθυντές της ΚΥ το ανάλογο επίδομα και μένει να τοποθετηθούν στο οργανόγραμμα και τα υφιστάμενα ινστιτούτα, με τις ανάλογες αμοιβές για τους προϊστάμενούς τους και όλα θα λειτουργήσουν ρολόι. Οι ερευνητές θα αξιολογούνται και με το σύστημα του μέρους Β΄του 4369/2016, άρα θα μπορούν να μπαίνουν και στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και όλα καλά. Και τις δομές τους να διατηρήσουν και τους τίτλους τους και τις επωνυμίες τους και όλα. Κανένας δεν θα τους τα στερήσει!

Ερευνητικός φορέας δε γίνεσαι επειδή έχει ειδικό μισθολόγιο το ερευνητικό προσωπικό. Έχει κι άλλους φορείς που διεξάγουν έρευνα ως πρωταρχικό σκοπό τους και το προσωπικό τους καλώς ή κακώς έχει ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο. Δεν θα σταματήσει να κινείται η γη, εάν εφαρμοστεί – όπως οφείλετε - ο νόμος 4354/2015 στο ερευνητικό προσωπικό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ!

Άρα:

Επειδή κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει οδός εξόδου από τις ΔΕΚΟ και εάν υπάρξει τέτοια συνοδεύεται οπωσδήποτε από σταδιακή συρρίκνωση της επιχορήγησης του οργανισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό και

Εφόσον εφαρμόσετε επιτέλους το νόμο και εντάξετε το ερευνητικό προσωπικό στο ενιαίο μισθολόγιο, θεωρώ ότι ο οργανισμός μπορεί να παραμείνει ως έχει, χωρίς καταργήσεις, χωρίς επανιδρύσεις, χωρίς μεταφορές προσωπικού, αρκεί να συμπληρωθεί με νομοθέτημα δια της βουλής ή δια υπουργικών αποφάσεων κατόπιν εξουσιοδότησης (η οποία υπάρχει ήδη), η οργάνωση και λειτουργία του.

Εάν επιμένετε στην επανίδρυση του οργανισμού και ταυτοχρόνως την εξαίρεση του ερευνητικού προσωπικού από το ενιαίο μισθολόγιο, θεωρώ ότι πρέπει να αναζητηθούν από τους εργαζόμενους, αφού η συζήτηση οδεύει προς μετασχηματισμό ούτως ή άλλως του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε κάτι άλλο, άλλες επιλογές, άλλη κατανομή των αρμοδιοτήτων του οργανισμού και ανάλογη μεταφορά των εργαζόμενων. Σε τέτοια περίπτωση, ελπίζω μόνο να μην μας ορθώσετε μπροστά μας απειλητικά τα τείχη των μνημονίων, που τότε ξαφνικά θα θέσουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας, ενώ τώρα με τα δικά σας σχέδια, τέτοιες σκέψεις ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας ανώμαλων και διεστραμμένων εμπαθών.

Για να το πω απλά:  Από τη στιγμή που οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων στα ΝΠΙΔ έχουν εξομοιωθεί πλήρως με τους όρους αμοιβής και εργασίας στο στενό δημόσιο τομέα, δεν έχει κανένα λόγο κανένας εργαζόμενος να επιθυμεί την παραμονή του σε ένα φορέα του οποίου η κρατική χρηματοδότηση διαρκώς μειώνεται. Προφανώς και θα επιδιώξει να μετακινηθεί κάπου όπου τουλάχιστον θα έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία του και θα έχει ξεκάθαρους όρους εργασίας. Και αυτό ισχύει για τα Υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ (όλα υπό συνθήκη βεβαίως). Γιατί να θέλει ένας εργαζόμενος την παραμονή σε ένα μόρφωμα που φαίνεται ότι παραπαίει, οδεύοντας προς το χειρότερο, που εκχωρούνται τα ακίνητα που είχε στη δικαιοδοσία του το ένα μετά το άλλο, που είναι υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο και από πάνω να αντιμετωπίζεται υποτιμητικά διατηρώντας γι αυτόν ένα εργασιακό πλαίσιο-αλαλούμ, το οποίο εκτός από εχθρικό είναι γεμάτο από αυθαιρεσίες και ανισότητες;  ΓΙΑΤΙ λοιπόν;
Αν θέλετε να συγκρατήσετε τους εργαζόμενους στο ΝΠΙΔ στου οποίου ολοταχώς προχωράτε την αποκρατικοποίηση, πρέπει, για να μη μιλήσω για αυξήσεις, να καταρτίσετε τουλάχιστον ένα ελκυστικό ενιαίο κανονισμό εργασίας, να τηρήσετε τους νόμους και να σεβαστείτε τη νομιμότητα, την ισονομία και την ίση μεταχείριση μεταξύ των εργαζόμενων.

 Προχωρώ στα άρθρα:

Ο τίτλος του νόμου είναι παραπλανητικός και δεν ταιριάζει με αυτά που μας διαβεβαιώνει προφορικά η Διοίκηση. Εάν μιλάμε για νέο οργανισμό (τον ΕΛΑΓΡΟ), πριν την οργάνωση και λειτουργία του επιβάλλεται η ίδρυσή του. Έχουμε τελικά ίδρυση ή δεν έχουμε; Αν  πρόκειται για οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τότε προς τι η κατάργησή του στο τελευταίο άρθρο και η μεταβίβαση του ενεργητικού και παθητικού του στο άρθρο ......;

Άρθρο 4
1.  Όλες οι αρμοδιότητες που είχαν περιέλθει με οποιονδήποτε τρόπο στα συγχωνευθέντα νομικά πρόσωπα (ΕΘΙΑΓΕ, ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΓΕΠ ΚΑΙ ΕΛΟΓΑΚ) σύμφωνα με τις ιδρυτικές και καταστατικές τους διατάξεις, με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 14Β του ν.3429/2005 όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 66 του ν.4002/2011 (ΦΕΚ Α΄ 180) και την σε εκτέλεση των διατάξεων αυτών εκδοθείσα κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπ’ αριθμ. 188763/10.10.2011(ΦΕΚ Β΄2284/13.10.2011), περιέρχονται στον Οργανισμό. Ο Οργανισμός μπορεί να ασκεί και κάθε άλλη συναφή με τους σκοπούς του αρμοδιότητα, που του ανατίθεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών.

2.  Ο Οργανισμός καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συγχωνευθέντων σε αυτόν νομικών προσώπων και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι παραπάνω διατυπώσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι πρόκειται για καινούργιο νέο – έκτο στη σειρά – οργανισμό. Το πρόβλημα είναι ότι καμία ειλικρινής και ισότιμη συζήτηση δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν διατυπώνονται πλήρως οι προθέσεις της Διοίκησης. Προφανώς και δε μπορεί κανένας να συμφωνήσει με ένα σχέδιο, του οποίου σημαντικές λεπτομέρειες αποκρύπτονται. Δεν κατανοώ το λόγο που επιλέγετε την παραπληροφόρηση ως επικοινωνιακή τακτική.
         
         
Αντιγράφω από νομικό εγχειρίδιο:
ΔΙΑΔΟΧΗ
Διαδοχή λέγεται η μεταβίβαση ενός δικαιώματος ή μιας υποχρέωσης (π.χ. λόγω αναδοχής χρέους) σε άλλο πρόσωπο.  Με τη διαδοχή επέρχεται μεταβολή στο πρόσωπο/υποκείμενο δικαίου.
Καθολική διαδοχή είναι η με ενιαία πράξη μεταβίβαση συνόλου περιουσίας ως ομάδα και είναι δυνατή μόνο αν προβλέπεται από το νόμο. 

Επειδή λοιπόν υπάρχει διαδοχή και μεταβολή του νομικού προσώπου (του εργοδότη αλλιώς), έπρεπε οι μεταβατικές διατάξεις για την τύχη του προσωπικού να είναι εξαντλητικές και αναλυτικές και να λαμβάνουν πρόνοια προστασίας των εργαζόμενων και από την εφεδρεία, αλλά ακόμα και αν δεν υπάρχει θέμα εφεδρείας (πλεονάζον προσωπικό δηλαδή), προστασίας των εργασιακών τους δικαιωμάτων και κεκτημένων. Αντ’ αυτού, τελίτσες στις οργανικές θέσεις και κουβέντα στις μεταβατικές. Και όποιος επιμένει να λέει ότι δεν κάνουμε προτάσεις για βελτιώσεις και διορθώσεις, απαντώ ότι προτάσεις για βελτίωση κάποιου πράγματος που πρέπει να αποσυρθεί ολοσχερώς δεν κάνεις.

ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν κάνω προτάσεις για τη μετάβαση των εργαζόμενων στο νέο οργανισμό. Καταγγέλλω τη Διοίκηση, η οποία προχωρά σε μία πρόταση για κατάργηση του οργανισμού, χωρίς να μεριμνήσει στο ελάχιστο για την τύχη του προσωπικού.

Αν δεν ήταν ο Σύλλογος να ψαρέψει μέσα σε όλο το κείμενο αυτά τα σοβαρά θέματα, θα μας είχαν πάρει σαν τα πρόβατα στο μαντρί να μας πάνε ή για κούρεμα ή για σφάξιμο!


Άρθρο 5
Πόροι - Οικονομική Διαχείριση
1.   Πόροι του Οργανισμού είναι:
α) Οι κάθε είδους χρηματοδοτήσεις/επιχορηγήσεις από τον τακτικό Προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας του προσωπικού. (Να διαγραφεί)
...........
Να προστεθεί παράγραφος:

Η μισθοδοσία του προσωπικού καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του οργανισμού.

2.  Οι πόροι του Οργανισμού, εκτός αν άλλως προβλέπεται στον παρόντα νόμο, Να διαγραφεί, καθώς δεν βγαίνει νόημα

                                            ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Άρθρο 6
Όργανα Διοίκησης
Τα όργανα διοίκησης του Οργανισμού είναι:
α) το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και
β) ο Διευθύνων Σύμβουλος

Άρθρο 7
 Διοικητικό Συμβούλιο
.........................
ζ.  Έναν εκπρόσωπο του ερευνητικού προσωπικού του Οργανισμού, που εκλέγεται με τον αναπληρωτή του από το σύνολο του προσωπικού αυτού,  με ευθύνη του Οργανισμού.
η.  Έναν εκπρόσωπο του προσωπικού των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ του Οργανισμού, που εκλέγεται με τον αναπληρωτή του από το σύνολο του προσωπικού αυτού, με ευθύνη του Οργανισμού. : Να διαγραφεί. Η εκλογή εκπροσώπου εργαζόμενων δεν μπορεί να υποδεικνύεται και να κατευθύνεται υποχρεωτικά. Οι εργαζόμενοι εκλέγουν εργαζόμενους χωρίς περιορισμό της ελευθερίας στην ψήφο τους.


16. Το ΔΣ έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) ............ 
β) ...................
γ.......................
δ) ................

Όλες οι αναφορές σε κατ’ αναλογία εφαρμογή διατάξεων άλλων νόμων, στο πεδίο εφαρμογής των οποίων δεν υπάγεται ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, πρέπει να περιγραφούν με υπουργική απόφαση ή συλλογική σύμβαση και να μην επαφίενται στην ερμηνευτική εξουσία ούτε προϊστάμενων, ούτε δικηγόρων, ούτε της Διοίκησης και του Διοικητικού Συμβουλίου.

ιη) Επιτρέπεται να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στον Πρόεδρο του ΔΣ, στο Διευθύνοντα Σύμβουλο, στα Περιφερειακά Συμβούλια και στους Προϊσταμένους των  οργανικών μονάδων του Οργανισμού, εξαιρουμένων των αρμοδιοτήτων που αναφέρονται στα στοιχεία α΄, δ΄, ε΄, στ΄, ζ΄, η΄, θ΄,  ιβ΄, ιδ΄, ιστ΄ και ιζ΄ της παραγράφου αυτής. Οι μεταβιβάσιμες αρμοδιότητες δεν μπορεί να είναι όλες σε όλα τα όργανα. Πρέπει να εξεταστούν μία προς μία, για το σε ποιο όργανο, μονομελές ή συλλογικό μπορεί να μεταβιβαστεί κάθε μία.

Επίσης, είναι αυταπόδεικτο ότι ο ισχυρισμός ότι τα ΠΕΣΥ δεν είναι διοικητικές δομές είναι αβάσιμος, αφού, εφόσον μπορούν να μεταβιβαστούν σε αυτό αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο είναι το κατεξοχήν συλλογικό αποφασιστικό όργανο, άρα οι μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες τι άλλο από αποφασιστικές μπορεί να είναι. Τα ΠΕΣΥ καθίστανται επίσης αποφασιστικό – διοικητικό όργανο, είτε είναι ανακλητές, είτε όχι οι αρμοδιότητες. Σημειωτέον δε, ότι οι αρμοδιότητες που παρέχονται από το νόμο δεν μπορούν να ανακαλούνται από το ΔΣ. Υπάρχει σύγκρουση και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων!


                           Άρθρο 10
                              Γενικό Συμβούλιο

Στον Οργανισμό, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνιστάται Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ), τετραετούς θητείας, με τη συμμετοχή φορέων της αγροτικής οικονομίας, ανάπτυξης και τροφίμων. Αρμοδιότητα του ΓΣ είναι η έγκριση του τετραετούς επιχειρησιακού σχεδίου της παρ. 2 του άρθρου 3 του παρόντος καθώς και η παρακολούθηση της υλοποίησής του σε ετήσια βάση.
Το ΓΣ αποτελείται από τα μέλη του ΔΣ, τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου (ΕΣ), τους Γενικούς Διευθυντές και τους Προέδρους των ΠΕΣΥ του Οργανισμού, εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων (ΕΦΕΤ, ΜΦΙ, ΙΓΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ), εκπροσώπους των ΑΕΙ και ΤΕΙ γεωτεχνικής κατεύθυνσης, καθώς και εκπροσώπους των Συνεταιριστικών Οργανώσεων των αγροτών, των αγροτικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τροφίμων, των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και των φορέων πιστοποίησης.
Το Γενικό Συμβούλιο δεν μπορεί να είναι αποφασιστικό και διοικητικό όργανο (έγκριση επιχειρησιακού σχεδίου και παρακολούθηση υλοποίησής του σε ετήσια βάση) γιατί η σύνθεσή του περιέχει εκπροσώπηση ιδιωτικών συμφερόντων (αγροτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τροφίμων, διεπαγγελματικές οργανώσεις και φορείς πιστοποίησης), τη στιγμή που ο οργανισμός χρηματοδοτείται από το κράτος. Πώς γίνεται να χρηματοδοτείται ο Οργανισμός από δημόσιο χρήμα και οι ιδιώτες να αποφασίζουν τη δράση του; Μήπως υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζουμε για την χρηματοδότηση του οργανισμού και δεν το γνωρίζουμε τελικά;

Επίσης, οι ελεγχόμενοι από τον οργανισμό ιδιωτικοί φορείς, αγροτικές επιχειρήσεις, φορείς πιστοποίησης κλπ δεν μπορούν να ασκούν εποπτεία επί του επιχειρησιακού σχεδίου του κρατικού φορέα που τους ελέγχει. Εκτός και αν σταματήσει να συμβαίνει κι αυτό. Δηλαδή, να έχει ελεγκτικές αρμοδιότητες ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.




Άρθρο 11
Επιστημονικό Συμβούλιο
1.    Στον Οργανισμό με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου δύναται να συνιστάται Επιστημονικό Συμβούλιο (ΕΣ), τετραετούς θητείας, με συμβουλευτική αρμοδιότητα (επί του θέματος τοποθετήθηκαν συνάδελφοι)
......................
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
ΜΕΡΟΣ Α΄
Άρθρο 12
Κεντρική Υπηρεσία - Αρμοδιότητες

1. Στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού συστήνονται οι παρακάτω οργανικές μονάδες:
1.1. Νομική Υπηρεσία.
1.2. Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.
1.3. Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας.
1.4. Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Εφαρμογών. 
1.5. Γενική Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού.
1.6. Υπηρεσία Διεθνούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας.
1.7. Γραφείο Διοίκησης και Γραμματείας Διοικητικού Συμβουλίου.
1.8. Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.

2. Οι εν γένει αρμοδιότητες των ανωτέρω οργανικών μονάδων έχουν ως ακολούθως:
...........

2.4. Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Εφαρμογών.  Είναι αρμόδια:
...............
2.4.22.Για την άδεια λειτουργίας φορέων μη τυπικής εκπαίδευσης, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
2.4.23. Για την άδεια λειτουργίας φορέων τυπικής εκπαίδευσης, με κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Δεν υπάρχουν φορείς τυπικής εκπαίδευσης, ως νομική έννοια. Ούτε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ούτε το Υπουργείο μπορούν να δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τη νομική της έννοια, δηλαδή δεν μπορούν να ιδρύουν ΕΠΑΛ. Μόνο στην αρχική κατάρτιση με ΙΕΚ και συνεχιζόμενη κατάρτιση με ΚΔΒΜ μπορούν να αναπτύξουν δραστηριότητα.
 ...............

3.  Με τον εσωτερικό κανονισμό του Οργανισμού, που εκδίδεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, καθορίζονται η περαιτέρω διάρθρωση των οργανικών μονάδων της Κεντρικής Υπηρεσίας και η ονομασία τους, η εξειδίκευση των σκοπών, στόχων και των αρμοδιοτήτων τους, η περιγραφή καθηκόντων κάθε θέσης ευθύνης καθώς και οι κατηγορίες, κλάδοι ή ειδικότητες από τις οποίες θα προέρχονται οι Προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων, εκτός αν άλλως ορίζεται στον παρόντα νόμο.
4. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Οργανισμού μπορεί να προβλέπεται η συγχώνευση ή αναδιάρθρωση των οργανικών μονάδων της Κεντρικής Υπηρεσίας και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε άλλες, η σύσταση νέων οργανικών μονάδων καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία της.

Προς τι η νομοθέτηση στη βουλή τελικά της οργάνωσης και λειτουργίας του οργανισμού, εάν στη συνέχεια με υπουργική απόφαση μπορεί να τροποποιείται ο τυπικός νόμος; Η πρακτική αυτή θέτει τις βάσεις για συνεχείς νομικές αντεγκλήσεις και αμφισβητήσεις και δεν τηρεί απλές βασικές αρχές καλής νομοθέτησης.


Άρθρο 14
Περιφερειακά Συμβούλια (ΠΕΣΥ) – Αρμοδιότητες :Να καταργηθούν.

Να συγκροτηθούν περιφερειακές διευθύνσεις ανά περιφερειακή ενότητα, οι οποίες θα υπάγονται σε Γενικό Διευθυντή. Στον προϊστάμενο της περιφερειακής διεύθυνσης, να μεταβιβαστούν αρμοδιότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Γενικού Δ/ντή.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Άρθρο 15
Δικηγόροι
.......................
Άρθρο 16
Διάκριση οργανικών θέσεων

1.  Οι οργανικές θέσεις του τακτικού προσωπικού του Οργανισμού ανέρχονται σε ……………. και διακρίνονται  κατά κατηγορία, ως εξής:  Να γίνει αύξηση των οργανικών θέσεων σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού και τις ειδικότητες.

α) Κατηγορία Ερευνητικού Προσωπικού 
αα) Ερευνητές
Σύνολο Οργανικών Θέσεων  …………..

ββ) Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες (ΕΛΕ)
Σύνολο Οργανικών Θέσεων……..

β) Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)
Σύνολο Οργανικών Θέσεων  …………….

γ) Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)
Σύνολο Οργανικών Θέσεων  ………………..

δ) Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ)
Σύνολο Οργανικών Θέσεων  …………………..

ε) Κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ)
 Σύνολο Οργανικών Θέσεων  .........................

2.  Με τον εσωτερικό κανονισμό του Οργανισμού καθορίζονται οι κλάδοι ή οι  ειδικότητες του προσωπικού υπό τα στοιχεία (β), (γ), (δ) και (ε) των κατηγοριών της ανωτέρω παραγράφου καθώς και ο αριθμός και η κατανομή των θέσεων ανά κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα στις οργανικές μονάδες. Δεν αναφέρεται ο κανονιστικός τύπος. Επαναλαμβάνεται επίσης το προβληματικό θέμα της τροποποίησης του νόμου με κατώτερης ισχύος κανονιστικό τύπο (ΠΔ, ΚΥΑ κλπ).
3.  Με τον ίδιο κανονισμό μπορεί να προβλέπεται η σύσταση νέων οργανικών θέσεων προσωπικού ανά κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα, η ανακατανομή των κενών οργανικών θέσεων στο πλαίσιο των αναγκών του Οργανισμού, η σύσταση νέων οργανικών θέσεων καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά στο εν λόγω άρθρο.  


Άρθρο 17
Προσόντα και διαδικασία πρόσληψης
Υποχρεώσεις-Καθήκοντα

1. Κατηγορία Ερευνητικού προσωπικού
 α) Ερευνητές. Οι ερευνητές, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του ν. 4310/2014 (ΦΕΚ Α 258/08.12.2014), Να διαγραφεί καθότι παραπλανά είναι επιστήμονες υψηλής επιστημονικής εμπειρίας και κατάρτισης, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, των οποίων η εργασιακή σχέση, τα προσόντα πρόσληψης, οι βαθμίδες, η εξέλιξή τους, οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους καθορίζονται από τις παραγράφους 2, 3, 4, 6, 16 και 18 του ιδίου άρθρου και νόμου,  όπως κάθε φορά ισχύουν.

β) Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες (ΕΛΕ). Οι ΕΛΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 18 του ν. 4310/2014, Να διαγραφεί καθότι παραπλανά είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής και έχουν εμπειρία στο σχεδιασμό ή εφαρμογή επιστημονικών και τεχνολογικών προγραμμάτων και έργων, των οποίων η εργασιακή σχέση, τα προσόντα πρόσληψης, οι βαθμίδες, η εξέλιξή τους, οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους  καθορίζονται από τις παραγράφους 5, 6, 16 και 18 του ιδίου άρθρου και νόμου, όπως κάθε φορά ισχύουν.
2. Το ερευνητικό προσωπικό, κατόπιν αίτησής του, εγγράφεται στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, όπως αυτό συστάθηκε με τις διατάξεις του ν. 4369/2016, με τη  διαδικασία, προϋποθέσεις και όρους που προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου αυτού, όπως κάθε φορά ισχύουν.   Η διάταξη καθίσταται μη εφαρμόσιμη καθότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν περιέχει καμία διαδικασία, προϋποθέσεις και όρους για να εγγραφεί σε αυτό το ερευνητικό προσωπικό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Το ερευνητικό προσωπικό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είτε πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως οι άλλοι εργαζόμενοι ιδαχ σε κρατικά νπιδ, είτε θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ενσωματωθεί στην ερευνητική κοινότητα της παρ. 2 του άρθρου 18 του 4310/2014.

Άρθρο 18
Αποδοχές προσωπικού

1.  Οι αποδοχές του ερευνητικού προσωπικού διέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 38 (Β΄ Μέρος) 
του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ Α 297), όπως κάθε φορά ισχύουν, με τους ίδιους όρους και 
προϋποθέσεις που αυτές ορίζουν. 
 
Η διάταξη επιχειρεί να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, η οποία έχει διασαλευθεί από την 
παράνομη εφαρμογή ειδικού μισθολογίου στο ερευνητικό προσωπικό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. 
Οι ερευνητές του οργανισμού, όπως δημοσίως έχω πει και γράψει με όλους τους τρόπους 
έπρεπε από την 01.11.2011 να ενταχθούν στο άρθρο 31 του 4024/2011, από την 01.01.2013 
έπρεπε να έχουν ενταχθεί πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο του 4024/2011 και από την 01.01.2016 
έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο του 4354/2015. 
Εάν ο Υπουργός και η Διοίκηση επιθυμούν να εξαιρέσουν τους ερευνητές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ 
από το ενιαίο μισθολόγιο να το πουν ευθέως σε όλους τους εργαζόμενους και στον 
ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στο Υπουργείο και στους υπόλοιπους εποπτευόμενους φορείς.
 
Ο ασκών καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Αγροτικής Έρευνας λαμβάνει τις αποδοχές και το 
επίδομα θέσης ευθύνης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 5  του ιδίου ως άνω άρθρου και νόμου, 
κατ΄ αντιστοιχία με το Διευθυντή του ερευνητικού κέντρου.  Ο Γενικός Διευθυντής να ενταχθεί στον 
4354/2015 και να πάρει το επίδομα της Γενικής Διεύθυνσης. Δηλαδή, να εφαρμοστεί ο νόμος. 
 
Οι ασκούντες καθήκοντα Διευθυντών στα Ινστιτούτα λαμβάνουν τις αποδοχές και το επίδομα θέσης 
ευθύνης, όπως ορίζονται στην παράγραφο 5 του ιδίου ως άνω άρθρου και νόμου, όπως κάθε φορά
 ισχύει, κατ΄ αντιστοιχία με τους  Διευθυντές των Ινστιτούτων των ερευνητικών κέντρων.  
Το ίδιο και για τους διευθυντές. 


Άρθρο 19
Σύστημα αξιολόγησης- Βαθμολογική Διάρθρωση θέσεων
Σύστημα προαγωγών

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 του ν. 4369/2016 προστίθεται εδάφιο ζ) ως εξής: 

Δεν μπορεί να γίνει τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου στο συγκεκριμένο σημείο για να προστεθεί στο πεδίο εφαρμογής του, ένα νπιδ. Δεν είναι δημοσίου δικαίου ο οργανισμός για να μπορέσει να ενταχθεί το προσωπικό του στο άρθρο αυτό. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το περιεχόμενο του άρθρου αυτού στο ΝΠΙΔ!!!!!!!! Δεν μπορεί ο γενικός νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών να ενσωματώσει τα νπιδ στο σύστημα αξιολόγησης των εργαζόμενων δημοσίου δικαίου ! Ο νόμος έχει κενό και χρειάζεται συμπλήρωση/τροποποίηση ώστε να δώσει κατεύθυνση σε όλα τα κρατικά νπιδ, για τις ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν ώστε οι εργαζόμενοι τους να μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο. Προφανώς θα πρέπει να πιστοποιείται ότι ακολουθούν σύστημα αξιολόγησης, όμοιο/ανάλογο με αυτό των δημοσίων υπαλλήλων.

«ζ) το τακτικό προσωπικό του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ-ΔΗΜΗΤΡΑ, εξαιρουμένης της κατηγορίας του ερευνητικού προσωπικού.».


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Άρθρο 20
Επιστημονικό Συμβούλιο Ινστιτούτων


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚEΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 26
Μεταβατικές διατάξεις
1. Το τακτικό προσωπικό (με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που κατέχει οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις στον Οργανισμό) και το προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οιουδήποτε  κλάδου, κατηγορίας, ειδικότητας, βαθμού ή ερευνητικής βαθμίδας, καθώς και οι με έμμισθοι εντολή και πάγια αντιμισθία δικηγόροι που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στον Οργανισμό, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τόπο της προηγούμενης εργασίας τους, ανεξάρτητα από τη μεταβολή της ονομασίας ή του αντικειμένου των υπηρεσιακών μονάδων ή δομών που υιοθετεί ο παρών νόμος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄

Οι μεταβατικές διατάξεις για το προσωπικό, όπως έχει αναδειχθεί με όλους τους τρόπους είναι στην ουσία ανύπαρκτες, τη στιγμή που βρισκόμαστε αδιαμφισβήτητα προ
 μεταβίβασης επιχείρησης, καθολικής διαδοχής, μεταβολής προσώπου εργοδότη κλπ. Εφόσον αντιτίθεμαι στην κατάργηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στην ίδρυση νέου οργανισμού, δεν προχωρώ σε εισηγήσεις. Οι μεταβατικές διατάξεις θα έπρεπε ενδεικτικά να περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για μεταφορά του υπηρετούντος προσωπικού στο νέο οργανισμό σύμφωνα με τα τυπικά τους προσόντα και κατάληψη οργανικής θέσης, διατήρηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων όπως η καταργούμενη ΚΥΑ κλπ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄
ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 27
Καταργούμενες διατάξεις
      
Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται:
1.            Η διάταξη του στοιχείου δ) της παρ.1 του άρθρου 66 του ν.4002/2011 (ΦΕΚ Α΄ 180).

Να μην καταργηθεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Αν θέλουν να βγάλουν τον Οργανισμό από τις ΔΕΚΟ να τροποποιήσουν τον 3429/2005, βγάζοντας τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από το άρθρο 14Β και εντάσσοντας τον στο άρθρο 19 του ίδιου νόμου.

2.    Η υπ΄ αριθμ. 188763/10.10.2011 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β΄ 2284/13.10.2011), με την οποία συστάθηκε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως τροποποιήθηκε με τις αριθμ. 919/131869/20.10.2014 (ΦΕΚ Β΄ 2889/27.10.2014) και 9657/122441/10.11.2015 (ΦΕΚ Β΄2537/25.11.2015) όμοιες, εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ: Η παραπάνω επιφύλαξη δεν έχει καμία βάση, αφού καταργούν το νόμο με την εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε η ΚΥΑ. Ακόμα όμως και να μπορούσε η ΚΥΑ να εξακολουθεί να υφίσταται κατά το μέρος που δεν προβλέπονται τα αντίθετα στον παρόντα νόμο, δημιουργείται ακόμα μία βάση για ανασφάλεια δικαίου, όταν όλοι θα ψάχνουν σε ποιο σημείο και αν προβλέπεται κάτι στην ΚΥΑ αυτή, το οποίο δεν προβλέπει ο νόμος, οπότε να πρέπει να εφαρμοστεί. Ποιος θα καταλάβει ότι η ΚΥΑ ίσως σε κάποιο σημείο της εξακολουθεί να ισχύει; Επίσης, προς τι η παρούσα νομοθέτηση, εάν υπάρχουν διατάξεις της ΚΥΑ που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν; Οριακής λογικής, αποδιοργανωμένοι και συγχυτικοί νομικοί συλλογισμοί, οι οποίοι διατυπώνονται αβασάνιστα και χωρίς την παραμικρή ικανοποιητική αιτιολόγηση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια